Пласирахме ДЦК с доходност близка на полските и словашки еврооблигации

846
Пласирахме ДЦК с доходност близка на полските и словашки еврооблигации

На проведения на 5 март аукцион за продажба на 7-годишни ДЦК, деноминирани в евро, Министерството на финансите регистрира рекорден спад в доходността, като постигнатата среднопретеглена годишна доходност на одобреното количество книжа от 30 млн. евро е 4.21%. Това е най-ниската доходност, отбелязвана по седемгодишни български държавни облигации, съобщиха от Министерството на финансите.

Доходността на общото заявено количество книжа в обем 100.4 млн. евро е 4.32%, което е по-ниско от средната одобрена доходност от 4.45% на емисията при пускането й в обращение през месец януари 2012 година.

Регистрираната на аукциона доходност е значително под текущата на евровите облигациите със сходен остатъчен матуритет на редица държави от ЕС и региона: Унгария (8.15%), Хърватия (7.13%), Турция (5.09%), Словения (4.86%), Испания (4.27%) и се доближава до Словакия (4.11%) и Полша (3.80%). Реализираният спред към германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет също отбелязва намаление спрямо предходния аукцион за емисията.

Аукционът се проведе при много висок интерес от страна на пазарните участници, като търсеното количество надвиши близо три и половина пъти предложения за продажба обем ДЦК, а коефициентът на покритие достигна 3.35. Анализът на инвеститорската база показва водеща позиция на пенсионните фондове, които придобиват 55% от одобрения номинал, следвани от банките с 25% и застрахователни дружества с 19%.

Наблюдаваната от август 2011 г. тенденция за понижение на доходността по всички сегменти на дълговата крива е показателна за постиженията на правителството в областта на публичните финанси и доверието на инвеститорите към провежданата фискална политика. Проведеният аукцион затвърждава още веднъж тенденцията за намаляване на цената на финансиране на държавата на вътрешния капиталов пазар. При провеждане на емисионната си политика Министерството на финансите ще продължи да отчита засиления интерес на инвестиционната общност към предлаганите от правителството дългови инструменти.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg