Платили сме над 1 млрд. лв. от джоба си за здраве през 2009

556
Платили сме над 1 млрд. лв. от джоба си за здраве през 2009

За България е важен не изходът от кризата, а да скъсим дистанцията със страните-членки на ЕС. С тази теза президентът Георги Първанов постави началото на организираната от него дискусия "Българското здравеопазване - между незавършените реформи и предизвикателството на кризата".

По "Стратегия 2020" президентът смята, че засега не се получава общонационален дебат, въпреки че това е една много важна тема. Тя ще очертае развитието на страната ни през следващите 10 години. Според Георги Първанов България трябва да съумее на изхода на кризата да скъси дистанцията с европейските страни и в никакъв случай да не допусне тя да се увеличи.

Приема кризата като шанс за намиране на верните решения за българското здравеопазване. Президентът смята, че след поредица от дискусии трябва да се отговори на големия въпрос: Към какво здравеопазване се ориентираме? Към по-пазарно или с по-силно присъствие на държавата? Подчерта, че в Европа преобладава смесеният модел.

"По брой болници, хоспитализации, легла, лекари ние сме на едно задоволително, бих казал, добро или поне средно европейско ниво. Ако обаче погледнем състоянието на такива показатели като качество, достъпност и прочее - ние сме на едно от последните места", коментира президентът.

Наскоро бяха публикувани в печата данни, че делът на държавно финансирания пазар на лекарства за миналата година у нас е бил 36% при средно за Европа 85% - толкова покриват от стойността на медикаментите обществените фондове.

Прогнозата за тази година е държавата да плаща малко над една трета - около 35%. Същевременно пациентите през миналата година са извадили от джоба си над 1 млрд. лв. Ако прибавим към това така наречените нерегламентирани плащания, ще установим, че България всъщност се намира някъде по средата на Европа и по отделяни общо средства за здравеопазване от БВП, което е 4:3."

Президентът постави няколко въпроса, чиито отговори търсят и известните имена, свързани със здравеопазването, които участват в дискусията - колко процента от БВП ще се задели за здраве, как да се промени моделът на финансиране, доколко работещи са здравните пътеки, само здравната каса ли ще остане или ще има многостълбова система и какво да се промени в лекарствената политика.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg