Плавно покачване на цените на някои хранителни продукти

948
Плавно покачване на цените на някои хранителни продукти

Сравнението на цените на едро през април, спрямо март показва запазване на тенденцията на плавно покачване на цените на някои стоки, пише в съобщение на пресцентъра на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Цената на фасула и ориза се увеличава в рамките от 2 до 4 процента. Цената на слънчогледовото олио продължава да расте, но възходящата крива има по-плавен характер като поскъпването спрямо март е 2.5 на сто и стойностите се стабилизират на ниво 3.20 - 3.22 лв. за бутилка от един литър.

През април се запазва тенденцията за плавно покачване на цената на замразеното пилешко месо, като увеличението спрямо предходния месец е с около 2 на сто. Без промяна остават цените на захарта, брашното и яйцата. Незначително увеличение от 0.1 на сто е регистрирано при цената на кашкавал "Витоша".

Леко понижение през април, в сравнение с март се наблюдава при цената на едро на кравето сирене и кренвиршите (0.6 - 1.0 процента). По-големи колебания и разнопосочни тенденции през месеца се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците, което е типично за тези стоки, информират от ДКСБТ.

Цените от тази стокова група се променят с много висока честота и са силно обусловени от сезонния фактор. През април спрямо март е налице поскъпване на ябълките (14 на сто ), цитрусовите плодове и бананите. По-чувствително увеличение на стойностите е регистрирано при цената на оранжерийните домати - поскъпване с 22 на сто, а намаляване на цената има при оранжерийните краставици с 16 процента и при картофите - с 11 процента по-ниски нива.

През първата седмица на май се наблюдава леко понижение на цените на едро на някои хранителни стоки като - олио, кашкавал, пиле, кренвирши, а при цената на брашното, яйцата и кравето сирене няма промяна. През седмицата е регистрирано поевтиняване и при част от плодовете и зеленчуците: картофи, оранжерийни краставици, банани и портокали, пише в съобщението. Стабилизирането и намаляването на цените на част от стоките рефлектира върху стойностите на Индекса на Тържищните цени, в резултат на което през първата седмица на май е отчетен спад на индекса с 1.6 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg