Плевнелиев: Абсурдно е министърът да подписва за всчико

759
Плевнелиев: Абсурдно е министърът да подписва за всчико

Абсурдната ситуация, в която България се намира е свръхцентрализацията на власт в подписа на един министър. Това трябва да се промени и това е смисълът на административната реформа, заяви регионалният министър Росен Плевнелиев.

"До сега - идва министърът и казва какво да се прави и какво да не се прави. Това е пълен абсурд", коментира министърът. Според него още по-дълбоката част от административната реформа, там, където България може да направи голям пробив е да направим така, че да се раздели политическото от оперативното управление на министерствата. Целта на МРРБ е да е първото министерство с нов устройствен правилник, който да отдели политическото от оперативното ръководство.

"Според мен в България последните 20 години е допусната дълбока грешка министрите да идват и да решават за всичко - и за пироните в Силистра и за това кой да бъде уволнен, и кой не. Администрациите работят по техните правила, независимо кой е министър. Основното е хората в администрацията да работят достойно на базата на работещи правила и които те ги искат. Стига сме ги плашили", коментира Плевнелиев.

Според него се измества дебата за административната реформа, когато говорим само за съкращаване на хора. "Според мен административната реформа трябва да изпълни няколко много по-важни цели - да направи хората в средния и ниския ешелон способни да носят отговорност, и това ще реши много казуси свързани с корупцията. Трябва да се създадат правила, за да не се изненадваме впоследствие от финансово необезпечени договори, от некоректни обществени поръчки", каза още министърът. Той изтъкна значението на длъжността на секретаря на министерствата, който движи дейността на администрацията.

"Сега ли след 20 години трябва да се сетим, че фактури излизат от чекмеджетата, че има необезпечени договори, че се подписват договори "на юруш". Къде са тези правила, които дават възможност на една администрация да работи нормално", изтъкна той. Плевнелиев посочи, че вчера в МРРБ са разписани нови правила за поемане на инвестиционни ангажименти с разписани конкретни отговорности. Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да намали разходите си общо с 60 милиона лева.

Дебатът, според Плевнелиев, обаче, трябва да е за това как да се повишат приходите във ведомствата - нещо, което е свързано с хора. Той изтъкна, че в дирекция "Концесии" в министерството има над 500 забавени преписки, които след обработката им биха могли да доведат до допълнителни приходи.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg