Плевнелиев мечтае за нов икономически модел на развитие

729
Плевнелиев мечтае за нов икономически модел на развитие

Всички съвети в президентството до юни ще се занимават с програмата България 2020. Това не е случайно, защото смятаме, че икономиката е в основата на развитие. За да се развиваме правилно трябва да имаме дългосрочен план и този план се нарича България 2020.

Това каза президентът Росен Плевнелиев, който откри първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики, предаде  БГНЕС.

Държавният глава смята, че трябва да се построят фабрики и индустриални зони, които да бъдат групирани в клъстери. Клъстерите са това, което ще ни помогне да бъдем конкурентоспособни – да съберем фабрики, институции, университети, изследователски центрова на едно място, за да работят по-продуктивно, каза държавният глава.

Плевнелиев заяви, че целта на този съвет е следната: Да се договорим за водещи клъстери и да подкрепим тяхното развитие, като тяхното осъществяване залегне в програмата България 2020. Второ – да формулираме решение за активна държавна политика за привличане на инвестиции. Трети – да потвърдим приоритетите на икономическата политика на България. Четири – да разработим нова индустриална стратегия с фокус върху седемте индустриални клъстера на България. Росен Плевнелиев изброи и тези седем клъстера: земеделие и производство на храни; човешко здраве; транспорт и логистика; машиностроене; информационни и телекомуникационни технологии; химическа промишленост; електроника и електротехника.

Президентът се спря и на актуалната тема от последните дни – децентрализацията. Той смята, че този процес е много положителен и трябва да бъде добре обоснован. "Ако искаме да правим клъстер "Земеделие", тогава е добре държавната агенция по храните или по земеделие да бъде в Русе, Варна или Добрич – по-близо до фабриките, по-близо до центровете, където се развива този сектор", посочи Плевнелиев. Нормално е държавната агенция, която е свързана в туризма да бъде там, където се развива този отрасъл, а институциите, които се занимават с развитието на информационни технологии да останат в столицата, която е техният естествен център.

Президентът смята, че ние трябва да се фокусираме и върху развитието на високотехнологичните паркове, където да се създават продукти с висока добавена стойност. Той смята, че в стратегията България 2020 трябва да бъдат определени 4 или 5 града, където да бъдат изградени такива паркове. Като положителен пример Плевнелиев даде изграждащият се парк "София тек". Но също така държавният глава е на мнение, че трябва да има "Арго тек" и той да бъде разположен във Варна или Русе, "Лоджик тек", който е свързан с развитието на транспорта и който да бъде в Стара Загора или в Пловдив.

Президентът смята, че трябва да има нов икономически модел на развитие, който е резултат от сътрудничеството между компетентните институции, включващ правителствени, общински институции, работодателски организации и научно - изследователските центрове.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg