Плевнелиев наема къщата на Биг Брадър за търга за „Тракия"

955
Плевнелиев наема къщата на Биг Брадър за търга за „Тракия

Българските компании няма да бъдат дискриминирани в тръжната процедура за Автомагистрала „Тракия", заяви регионалният министър Росен Плевнелиев след срещата си с представители на Американската търговска камара у нас.

Той гарантира, че всички фирми ще имат равен шанс в търга и дори има революционната идея да наеме къщата на „Биг Брадър" за търга на магистралата, за да се гарантира честност и прозрачност на процедурата. Необходимо условие за фирмите кандидати ще бъде да имат опит в строителството на подобни съоръжения, но не е задължително това да са магистрали.

Плевнелиев не е привърженик на идеята на браншовите организации 2 км първокласен път да се признават като построен 1 км магистрала. Очаква се не по-късно от края на октомври да бъде одобрена тръжната процедура за магистралата, за да може тя да стартира през ноември. В момента се работи интензивно по условията на процедурата, заедно с партньори от ЕС и „Джаспърс", като се избира между три различни базисни модел на тръжна процедура, отбеляза министърът.

Пред представителите на Американската търговска камара Плевнелиев отбеляза, че има общини в България, които са получавали двойно финансиране за проектите си. По една обществена поръчка са подписвани два-три договора в някои райони в страната.

Според Плевнелиев общините са били толкова креативни, че са се опитвали да получат по един проект едновременно финансиране и от държавата и по оперативните програми. В момента, в който се изясни, кои са тези общини, ще се преценява на кого и как ще трябва да връщат пари. 156 общини са се възползвали от правителствените програми и за периода 2006 -2007 г. са получили средства за проекти срещу ангажимента след това да кандидатстват за европейско финансиране.

Той отбеляза, че има и общини, които въпреки че нямат добра инфраструктура искат пари от министерството за монтаж на видеокамери. Някои от тези общини са изготвили проекти на стойност около 5-6 млн. лв., от които половината са били предвидени за видеонаблюдение. Сред общините поискали нецелесъобразно средства са и Гоце Делчев, която препоръчва да бъде финансирана ротонда за 100 хил. лв. - цена която още след първата проверка на министерството е паднала до 50 хил.лв.

Община Белослав, която има проблем с улиците и тротоарите иска да инсталира 80 годишен бонзай на стойност 80 хил. лв. Община Кърджали е поискала финансиране за 5 фонтана, всеки от който струва по 200 хил лв. Аз съм стрил фонтани за 30 хил лв. отбеляза министърът. Той припомни, че в първите дни от управлението си правителството е представило 200 папки с нарушения в прокуратурата.

Министър Плевнелиев отбеляза още, че за осем от 41 спрени проекта на общините е постигнато намаляване на цените с 15%-30% като продължават преговорите по останалите проекта .В момента се изготвя единна информационна система за всички договори за финансиране на общините, която ще спомогне за това да се гарантира, че няма да има дублиране на финансирането.

Относно почистването на пътищата Плевнелиев обясни, че разумната цифра ще бъде около 500 милиона лева, а държавата отделя около 100-120 милиона. Въпреки забавянето на процедурите за зимното почистване с шест месеца обаче, комисиите работят денонощно, за да няма проблеми тази зима.

Източник/Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg