Плевнелиев определи 10 приоритета на президентството си

2695
Плевнелиев определи 10 приоритета на президентството си

 

"България е стабилна държава", заяви новоизбраният български президент Росен Плевнелиев на годишната среща на бизнеса с правителството.

Той изброи десетте основни приоритета на своето президентство, посочвайки на първо място справедливостта за гражданите, означаваща бърза, ефективна система на правораздаване. "Тя ще бъде в тоталния фокус на президентската институция, за да докажем, че България е много сигурно място за правене на бизнес", изтъкна Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

На второ място той посочи рязкото подобряване на бизнес средата. "България може да бъде център на инвестициите в региона. Ако сега сме на 74-то място по бизнес среда в света, то догодина можем да сме на 50-то място", смята той.

Като трети приоритет Плевнелиев посочи създаването на работещи институции, които да гарантират правила, конкурентна среда, равен старт за всички. "В Европа има много примери на страни, които са бедни на ресурси – Швейцария, Белгия, Холандия, но те са богати, защото имат работещи институции", заяви Плевнелиев. Според него работещи институции могат да се постигнат чрез административна реформа и създаване на електронно правителство. "През 2013 г. ще подобрим средата от тази гледна точка", обеща Плевнелиев и допълни, че електронното правителство ще намали корупцията на средно и ниско ниво.

Като четвърти приоритет той постави инфраструктурата за модерна България, а като пети посочи енергийната ефективност. Според него енергийната ефективност ще увеличи автоматично богатството на българите и ще създаде много нови работни места, разпределени в цялата страна. "В България не сме толкова бедни. Ние сме 7.4 млн. българи, които са обединени в 2,8 млн. семейства, притежаващи 3.2 милиона жилища и 3.2 милиона автомобила. 707 000 са само панелките, които трябва да бъдат санирани", изтъкна Плевнелиев. "Санирането на жилищата ще увеличи тяхната стойност и така богатството на българите автоматично ще се увеличи с 15 млрд. евро с 10 пъти по-малко инвестиции", изтъкна той. Като шести приоритет Плевнелиев постави България на регионите. Той обеща, че приоритетите на местните елити ще бъдат интегрирани в националната програма за развитие.

На седмо място Плевнелиев посочи репутацията на България. Той цитира данни на Европейската сметна палата във връзка с усвояването на еврофондовете. "Оценката на грешката на България е 3,5%, а оценката на грешката на Италия и Испания е 15%. Това означава, че ние сме пет пъти по-добри", изтъкна новоизбраният президент. "България трябва да се стегне сама, да надгради положението си и да се бори за по-добра репутация", допълни той. Като осми приоритет Плевнелиев посочи науката, образованието и иновациите. "2,7 милиона българи работят, от тях само 500 000 са в сектори с висока добавена стойност", посочи Плевнелиев. "Секторите с висока добавена стойност бяха двигателят на растежа по време на криза и те трябва да бъдат подкрепени", заяви той.

На девето място Плевнелиев посочи културното и духовното развитие на България и изтъкна, че в момента се строят 13 музея. Като десети приоритет той постави двигателите на растежа. "През последните две години българската икономика показа гъвкавост и изцяло се преориентира от икономика на кредитите и строителството на молове и апартаменти към икономика на експорта", заяви Плевнелиев. "През последните три години българската икономика регистрира 40% растеж на експорта", допълни той.

Плевнелиев изтъкна, че България не може да очаква рязък растеж, а бавно възстановяване. "Ще работя за всеки лев инвестиции, защото те създават работни места веднага и веднага дават международно ноу хау", заяви Плевнелиев. "Отивам в президентството не за да упражнявам власт, а за да върша работа", категоричен е той.

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Правителство и бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg