Плевнелиев: През 2012 г. очакваме нисък икономически растеж

685
Плевнелиев: През 2012 г. очакваме нисък икономически растеж

С вашата подкрепа президентската институция се превърна в платформа за конкретни идеи, решения за развитието на България. Това каза в обръщение към Народното събрание и към народа президентът Росен Плевнелиев, предаде агенция „Фокус”. "Дойдох, за да благодаря за конструктивните разговори, които проведохме в рамките на „Месеца на политическите консултации“.

По думите на президента важните теми са: Националната програма за развитие „България 2020”; мерки в подкрепа на икономиката и растежа; енергийната ефективност; диверсификацията.

„България регистрира ръст на износа и това трябва да се подкрепя. Нуждаем се от активна политика за привличане на инвестиции“, каза в обръщението си президентът.

„В сферата на икономиката ключово е стимулирането на инвестицииите, насърчаването на малките и средни предприятия. През 2012 г. очакваме нисък икономически растеж. Заради кризата и несигурността, два от трите фактора на растеж – потребление и инвестиции - са на ниски нива“, каза Плевнелиев.

Всички бяхме на мнение, че добрата инфраструктура е предпоставка за инвестиции. Фокусът на правителството върху изграждането на инфраструктурни проекти е много полезен, посочи президентът.

Макроикономическата стабилност и преодоляването на младежката безработица също бяха посочени от президента като особено важни за България.

„България е европейски шампион по пилеенето на енергия- каза президентът по темата за енергийната ефективност.-Независимо от това колко нови мощности ще построим и каква е цената на електрическата енергия ние не решаваме структурния проблем – а той е високата енергоемкост.

Решението е в енергийната ефективност. Затова и беше посочена като изключителен приоритет от всички политически сили. Най-евтината енергия е икономисаната енергия. Ще търсим резултат за всички българи”, каза Плевнелиев.

Постигнахме консенсус по диверсификацията на източниците. Не бива да зависим само от един източник на енергия и една тръба”, смята държавният глава.

В рамките на политическите консултации набелязахме реформи в националната сигурност, системата на правораздаване, администрацията. Можем да постигнем съществен напредък, допълни Плевнениев.

„Използвахте трибуната по най-добрия начин като поехте ясни ангажименти пред очите на обществеността. Поетите ангажименти трябва да се изпълняват от всички. Политическият смисъл трябва да се изрази в реални и видими резултати. С общата ни воля можем да постигнел тази цел”, посочи Плевнелиев.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg