Плевнелиев в НАСА

757
Плевнелиев в НАСА

Президентът Росен Плевнелиев представи идеята за София тех парк на среща в НАСА, предаде агенция „Фокус”. В следващите месеци София тех парк ще се превърне в реална платформа, посочи държавният глава. Той обясни, че проектът ще бъде финансиран изцяло от европейските фондове.

„Парите са налични, но това не е достатъчно. Ако нямаш ясна концепция, нямаш и партньори”, посочи президентът. Според него след реализирането на проекта за технологичен парк България може да се превърне в регионален лидер в информационните технологии.

„Има много талантливи българи навсякъде по света и аз искам да имат шанс да се върнат в България. Трябва да вземем решение за концепцията на този парк”, каза Плевнелиев. По думите му в България хората все още не вярват в проекта и затова е необходимо да се говори и да им се дават примери с действащи технологични паркове.

Започнах да рисувам лично аз мастър плана на София тех парк. Аз съм един от малкото хора в България, който е правил подобни концепции, разбира от тях. Няма да скрия личната си страст към това България да се позиционира с подобни, изключително съвременни платформи и механизми по пътя на високите технологии и по пътя на богатството. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти след срещите си в Изследователския център на НАСА и лабораториите на Google, HP и Cisco.

„Предложих на Гугъл, Сиско и НР да бъдат партньори на българското правителство и на българската държава при разработването на концепцията и изпълнението на проекта София тех парк”, каза президентът. По думите му технологичният парк ще бъде платформа за предприемачество и иновации в областта на информационните и комуникационните технологии.

„В България има много талантливи и обучени кадри, специалисти, сега искаме да им дадем възможността да реализират своите идеи. Надяваме се по този начин една част от кадърните и обучени хора да останат в България. А не само да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят”, посочи Плевнелиев.

Платформата София тех е финансово обезпечена с еврофондовете по Оперативна програма „Конкурентноспособност” като са заложени 100 млн. лв. „Ние сме длъжни не само просто да похарчим едни пари, които са налични по тази програма, но и да ги направим като катализатор на много по-голям успех.

В София тех парк ще бъде необходимо не само да се построят едни сгради, но днес ние научихме, че е много по-важно институциите да си партнират помежду си.

Това, което разбрахме в НАСА рисърч парк беше, че преди 10-15 г. в Калифорния в Силициевата долина е било буквално много подобно на това, което ние имаме в България в момента. Институциите са работили на парче, бизнесът е казвал, че държавата не му е толкова необходима да му се бърка, същевременно университетите са произвеждали някакви кадри, а съответно общините са си правили нещо. 15 г. по-късно те всички сядат заедно и решават как да се кооперират. Така, че заедно да се изстрелят на световно ниво. Това ще бъде моделът и на София тек парк. Общината, СУ, Техническият университет, БАН, много неправителствени организации, работодателски организации ще работят заедно. Всяка една от компаниите, с които разговаряхме, може да бъде много полезна”, каза президентът.

Очаквам до месец правителството да вземе решение за предоставяне на парцел за София тех парк, обясни Плевнелиев.

Президентът прогнозира, че първата копка на технологичния парк ще бъде със сигурност във втората половина на 2013 г. „В края на 2015 г. паркът трябва да работи с офиси, технологичен център, музей, трябва да сме свършили първият етап от него”, допълни държавният глава.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg