Пловдивските кметове обявиха война на софийския боклук

315
Пловдивските кметове обявиха война на софийския боклук

Категорично против приемането на 120 000 тона софийски боклук се обявиха кметовете на 5-те общини, които използват депото в село Цалапица. По този начин градоначалниците на Стамболийски, Садово, Калояново, Марица и Родопи застанаха категорично зад становището на пловдивския кмет Славчо Атанасов.

Днешната спешна среща бе наложена заради искането на вицепремиера Миглена Плугчиева и екоминистъра Джевдет Чакъров село Цалапица да приеме още софийски боклук. На сметището в момента се депонират и производствени неопасни отпадъци, съвместими с третирането на битовите от предприятия и фирми от Пловдивска област. Свободният капацитет на депото на неопасни отпадъци е 610 000 тона.

Пловдивското сметище има капацитет за още няколко години. С миналогодишното приемане на 200 000 тона софийски отпадък, неговият капацитет беше намален с година И половина, съобщи главният еколог на обЩината Христо Минков. Ако и сега Пловдив приеме исканията на София, това означава, че капацитетът ще намалее с още най-малко година, допълни екологът.

Кметът на Пловдив е издал административна заповед за неприкосновен резерв от 200 000 тона за извънредни обстоятелства - природни бедствия, аварии и др. Така, на практика, свободният капацитет на депото е 410 000 тона. Годишното количество на депонираните отпадъци е около 150 000 тона. Тоест, според изчисленията на еколозите, свободният капацитет подсигурява депонирането на отпадъци от Пловдивско за 2 или 3 години.

Още днес Славчо Атанасов ще изпрати отговор в София, в който се казва: "Предвид факта, че не може точно да се предвиди пускането в експлоатация на завода за преработка на отпадъци в село Шишманци, не съществува друг вариант за обезвреждане на битовите отпадъци на общините от Пловдивски регион. В оглед на всичко изложено, заявявам своето категорично несъгласие за приемане на 120 000 тона балирани битови отпадъци от Столична община".

Отговорът ще бъде съпроводен от подписите на 5-имата кметове от региона, участвали на днешната среща. "Очаквам огромен натиск върху мен заради отказа си, но съм категоричен, че няма да се поддадем", каза в заключение Славчо Атанасов.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg