Пловдивският панаир връчи 22 златни медала

514
Пловдивският панаир връчи 22 златни медала

Златните медали на Международен панаир Пловдив стават още по-престижни, след като комисията направи критериите за класиране по-стриктни. Изискванията са изравнени с европейските стандарти, което означава, че отличените продукти са с върхово качество. Това стана ясно на церемонията за връчване на златните медали и дипломи от 28-ия Международен панаир на потребителски стоки и технологии, която се проведе на 14 май вечерта.

22 продукта – 19 български и 3 чуждестранни, бяха удостоени с авторитетната награда сред 56 кандидати. Най-много са отличията в раздел „Хранителни стоки и продукти”, където спечелиха 8 изделия на български фирми. 5 медала бяха присъдени в категория „Парфюмерия, козметика, битова химия”, 4 – в „Мебели, обзавеждане, строителни материали за дома”, 3 – в „Текстил, облекла, кожени изделия”, 2 – в „Битова техника, хотелско, ресторантско и барово оборудване”.

„Тази година комисията бе много по-прецизна и оцени тези, които наистина заслужават. Дано догодина наградените продукти и медали са повече, за да не спира поредицата от успехи на българските фирми”, каза Георги Гергов, изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив.

В Централната комисия за провеждане на конкурса и в комисиите за отделните категории участваха представители на Българския институт за стандартизация (БИС), на ведомства, браншови съюзи и бизнес организации. Главното жури бе ръководено от Ивелин Буров, председател на БИС.

Първите златни медали бяха връчени от вицепремиера Даниел Вълчев, министър на образованието и науката. Той определи Пролетния панаир като „форум на българската предприемчивост” и благодари на домакините за перфектната организация.

„Всички представители на бизнеса споделят, че в съвременния свят научните изследвания ще имат все по-голямо значение. В следващите 1-2 десетилетия ще бъде направен пробив в областта на новите енергийни източнииц, био- и нанотехнологиите. България ще намери необходимите ресурси, за да бъде част от тези промени”, заяви министър Вълчев.

За първи път част от наградените получиха своите медали от представители на чуждестранни компании, които са сред най-изявените инвеститори у нас – „Сокотаб България”, „Дружба Стъкларски заводи” и „Дунапак Родина”. В церемонията участваха още областният управител на Пловдивска област инж. Тодор Петков, кметът на Пловдив Славчо Атанасов, Степан Ерамян - заместник-председателя на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, неговият главен директор Иван Соколов и председателят на БИС Ивелин Буров.

В конкурса за пространствен дизайн на панаирен щанд голямата награда „Кристален тетраедър” взе „Стабил инженеринг”, а ЕТ „Боди-Д-Добри Добрев” стана победител в конкурса за дизайн на опаковка. Грамота за екстериорен дизайн получи Международен панаир Пловдив. Отличията бяха присъдени от Националната асоциация за дизайн и реклама.

„Българските фирми направиха много инвестиции и вече предлагат продукти на европейско ниво, но все още не са достатъчно добре представени на пазара в ЕС. Затова Международен панаир Пловдив въвежда ноу-хау, с което да ги презентира по-успешно не само на своите прояви, а и в Европа”, заяви Георги Гергов.

Благодарим за добрата организация на Пролетното изложение и за приятните промени, които виждаме в панаирния комплекс, каза представител на фирма „Дерони”. Доволен съм, само за един ден сключихме сделки за 1.5 милиона евро, увери Георги Михов, управител на „Венид яхт”.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg