Плугчиева: Договорили сме 1.2 млрд. лв. от ЕС

346
Плугчиева: Договорили сме 1.2 млрд. лв. от ЕС

1479 договора на стойност 1.2 млрд. лв. са сключени по различните оперативни програми у нас, каза вицепремиерът Меглена Пулгчиева, предаде репортер на БГНЕС.

Тя каза още, че по програма „Транспорт“ от месец септември са били сключени 6 договора на стойност 494 млн. лв. По програма „Регионално развитие“ за същия период са сключени 99 договора на стойност 237 млн.лв.

По програма „Конкурентноспособност“ са сключени 299 договора на стойност 194 млн.лв.. По програма „Околна среда“ 9 договора на стойност 1 423 000 лв. 19 млн. лв. е стойността на 14 договора по програма „Техническа помощ“.

Близо 50 млн. лв. ще бъдат отпуснати за 689 договора по програма „Човешки ресурси“. По програма „Административен капацитет“ са сключени 14 договора на стойност 75 млн.лв. За развитие на селско-стопанските райони са сключени 204 договора на стойност 140 380 000 лв. Министър Плугчиева каза, че по три от ОП - „Конкурентноспособност“, Човешки ресурси и Административен капацитет са изпратени до ЕК оценките за съответствие и до три месеца тя трябва да се произнесе.

По останалите 4 оперативни програми тече оценката, която ще приключи на 7 ноември. За фонд „Рибарство“ оценката тепърва трябва да стартира, но министърът изрази безпокойството си, че там се отбелязва незначителен напредък. Министърът каза още, че до момента са извършени плащания на стойност 10 млн. лв. и че администрацията по фонд „Земеделие“ ще се опита да извършва по-бързо изработката на документите, което е близо 60-70 проекта месечно.

До момента са били дадени 656 заявки за плащане. Министърът отговори на въпрос на журналисти, че по програма „Околна среда“ са сключени малко договори за малко пари, защото проектите по програмата са за стотици милиони левове, но е факт, че има забавяне. 296 млн. евро ще бъдат отпуснати от ЕС за метрото.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg