Плугчиева: ЕК е спряла две мерки по САПАРД

454
Плугчиева: ЕК е спряла две мерки по САПАРД

С писмо на генералния директор Жан Люк де Марти на Генерална Дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК се препоръчва на България да спре плащанията по две мерки от програма САПАРД – 1.1 „Инвестиции в земеделските стопанства” и 2.1 „Развитие и диверсификация на икономическите дейности, създаване на възможности за многострани дейности и алтернативни доходи”. Това съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева на съвместна пресконференция с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов в Министерски съвет.

Спирането на средствата по двете мерки се налага след заключение на одитната мисия на ГД „Земеделие и развитие на селските райони„ която се проведе от 26 до 30 май 2008 г. в агенция САПАРД, както и след проверка на ОЛАФ.

Очаква се България да подготви план за действие с конкретни ангажименти и мерки, който да бъде представен на ЕК до 31 юли 2008 г., съобщи министър Цветанов. Той информира, че с негова заповед е създадена работна група, която в понеделник заминава за Брюксел, за да бъдат уточнени проблемите по проектите.

Снощи в Министерството на земеделието и храните е получено писмо от генералния директор на Генерална дирекция "Земеделие" в Европейската комисия Жан – Люк де Марти,в което се препоръчва България да се въздържа от плащане по двете мерки.
Земеделският министър обеща да даде в понеделник специална пресконференция по случая и да каже общата сума на двете спрени мерки. В същото време вицепремиерът Меглена Плугчиева обяви, че по спрените проекти по предприсъединителната програма ФАР се прави прецизен анализ на всеки един пътен проект.

Във вторник към Европейската комисия (ЕК) ще замине доклад, подписан от националния ръководител Димитър Ивановски, като отговор на одитния доклад на еврокомисия по ФАР в периода 31 март - 4 април, направена у нас.

Единственият проблем в агенция ФАР е в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и той е във Фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Оценките в одитния доклад за работата на агенцията по програма ФАР в МТСП са много добри.
Проблемите в работата на агенция по ФАР в Министерство на финансите са отстранени.
Заради спрените 10 пътни проекта по ФАР в понеделник ще се проведе среща между Меглена Плугчиева и министрите на транспорта и на регионалното развитие, съобщи самата тя. Това се налага за да бъдат уточнени следващите стъпки за работа по всеки един от проектите.

"В наш национален интерес е тези проекти да бъдат завършени и то качествено", добави Плугчиева. Тя посочи, че министърът на финансите Пламен Оречарски е възложил допълнителен одит, който ще бъде извършен от KPMG. В понеделник трябва да бъде готов и анализът на проектите по другата предприсъединителна програма ИСПА. На срещата с министрите "ще бъде финализирана и темата" за обектите по Оперативна програма "Транспорт" - магистралите "Струма", "Марица" и част от "Хемус", каза Плугчиева.

Източник:БГНЕС, Сайт на Министерство на земеделието и продоволствието, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg