Плугчиева: Фондовете по оперативните програми за България не са застрашени

523
Плугчиева: Фондовете по оперативните програми за България не са застрашени

Фондовете по оперативните програми за България не са застрашени, заяви днес заместник-министър председателят Меглена Плугчиева, която отговаря за управлението на европейските фондове, информира БТА.

В момента тече оценката за съответствие на отделните оперативни програми, която трябва да бъде потвърдена и от Европейската комисия. Работи се много интензивно. Има и недоволства във връзка с тях, понякога даже съпротива, но в крайна сметка всичко трябва да завърши добре, добави тя.

Меглена Плугчиева е от днес на посещение в Брюксел, където вече се срещна и разговаря с Дирк Анер, генерален директор на Дирекция "Регионално развитие" в Европейската комисия.

Тя запозна подробно български журналисти, а по-късно и журналисти от големи западни медии като "Файненшъл таймс", Би Би Си, осведомителните агенции "Франс прес" и "Ройтерс", близкото до европейските институции електронно издание ИЮ Обзървър какво е направено за преодоляване на слабостите по различните предприсъединителни програми - ФАР, САПАРД, ИСПА.

Като отбеляза, че заради предизвикалия големи проблеми фонд "Републиканска пътна структура", бяха блокирани и двете оперативни програми "Транспорт" и "Регионално развитие", Меглена Плугчиева изрази очакването на 23 юли да минат промените на второ четене в Закона за пътищата, с които фондът да стане Национална агенция "Пътна инфраструктура", пряко подчинена на МС и с независим Надзорен съвет с петгодишен мандат. Към този съвет една година трябва да работи консултант от Германия.

Във връзка с програмите Меглена Плугчиева отбеляза, че целта сега е "да се направи един реален преглед на всички проекти и тези, които са неактуални и не могат да бъдат спасени да не се хвърлят усилия за тях, а вниманието да се съсредоточи върху проектите, които са актуални, важни и реализуеми".

По САПАРД, по която бяха замразени значителни средства, тя съобщи, че е подготвен исканият от Европейската комисия план за действие. Чрез анализ на изпълнението на този план ЕК ще реши дали да възстанови плащанията. До 25 юли планът трябва да бъде
представен в комисията.

Моите очаквания са всичко постигнато при изпълнението да бъде оценено. Ще настояваме срокът за действие на програмата САПАРД за България да бъде удължен до края на 2009 г., заяви Меглена Плугчиева.

Тя съобщи също, че занапред всеки месец в България ще има мисии от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Имаме договорка с ръководството на ОЛАФ всеки месец да има такива мисии, като целта им е нарушеното досега взаимодействие между България и ОЛАФ да бъде възстановено, изтъкна тя.

Меглена Плугчиева отказа да се ангажира с прогнози за съдържанието на предстоящите доклади, които ЕК готви за България.

Не правя прогнози, нито работя със съмнения или хипотези. Старая се да правя максималното, за да не загубим европейски средства, а проблемите да се решат, каза тя.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg