Плугчиева: Очаква се през есента да се вдигне забраната за парите по ИСПА

356
Плугчиева: Очаква се през есента да се вдигне забраната за парите по ИСПА

Вицепремиерите Ивайло Калфин и Меглена Плугчиева и министрите Миглена Тачева и Гергана Грънчарова дадоха днес пресконференция по повод докладите на Европейската комисия за България.

С доклада на ЕК се вдига акредитицията на две агенции в МФ и в МРРБ по програма ФАР, като двата финансови меморандума за тях изтичат на 30 ноември 2008 година, каза вицепремиерът Меглена Плугчиева. С вдигането на акредитацията не се засягат всички програми по ФАР, допълни тя.

Докладът за фондовете се подготвя за първи път от Еврокомисията, уточни вицепремиерът. Средствата на европейските данъкоплатци са под специално наблюдение, отбеляза тя. За програма ФАР има два варианта на действие - да довършим мерките след писмото на генералния директор Майкъл Лий и да искаме възстановяване на акредитацията на двете агенции или да пренасочим проектите в двете агенции, които остават да работят, каза Меглена Плугчиева. Важното е , че правителството е направило анализ и сега остава само да се избере начина на действие, посочи вицепремиерът.

Очаква се през есента да се вдигне забраната за използване на парите по ИСПА, отбеляза Меглена Плугчиева. Утре в Еврокомисията ще бъде предаден план за действие за работа по програма САПАРД - първо ще се предложи да се плаща с пари от бюджета и после, след независим одит, да бъде вдигната и забраната върху трите мерки в ИСПА, както и да бъде увеличен срокът за действие на програмата и през 2009 година, каза вицепремиерът.

По структурните и по кохезионния фонд няма спрени средства, подчерта Плугчиева. Тя обясни, че средствата по тях са под контрола на правителството и всяка седмица внася в МС отчет как върви тяхното усвояване.

Еврокомисията е отбелязала напредъка в правосъдната система в много области, допълни Миглена Тачева, министър на правосъдието.

В следващите няколко дни ще бъдат набелязани още мерки. До края на тази година трябва да приключи концепцията за наказателна политика, защото общо е становището, че Наказателният кодекс е остарял. Стратегията за продължаване на реформите в правосъдната система е правена заедно с неправителствения сектор, каза Тачева.

Версии по докладите нанасят изключителна вреда на България; може да има и финансова щета за страната от туристи и инвеститори. Всички слухове, че България не може да влезе в Шенген и в Еврозоната, не са верни, каза пред журналисти в Министерския съвет днес вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Източник:БТА, Снимка:БГНЕСFacebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg