Плугчиева: По-малко шоу и повече работа

441
Плугчиева: По-малко шоу и повече работа

Ние умеем да обещаваме, но после не изпълняваме, каза вицепремиерът Меглена Плугчиева пред БНР във връзка с посещението на поредните експерти на ОЛАФ, което започва утре. Трябва да изпълним ангажиментите, които поехме пред Брюнер и комуникацията с ОЛАФ не трябва да бъде спорадична, а постоянна. Според нея особена важност представляват договорките, направени между Брюнер и директора на ДАНС Петко Сертов за съвместна дейност.

Мисията на ОЛАФ, която идва утре, ще се занимава със САПАРД. Следващите мисии ще бъдат по другите - предприсъединителни и опартивни програми, за да бъдат прекратени всички нередности. Плугчиева напомни, че са се уговорили за среща в края на ноември с генералния директор на ОЛАФ, за да се види какво е направено и да се отчетата резултатите. Тя се е договорила с Брюнер по-малко от съвместната дейност на българските институции с ОЛАФ да минава през медиите.

"По-малко шоу и повече работа", изрази се метафорично по този повод вицепремиер Плугчиева. Вицепремиерът съобщи, че се променя Наредбата за работата на оценителните комисии по изпълнение на програмите. Основният проблем, който ще се преодолее, е, че в наредбата е липсвал като ангажимент на комисиите срок за изпълнение на ревизиите им. Това ще се направи и вече на интернет страниците на отделните министерства ще има информация за това как се изпълнява работата по оперативните програми.

Плугчиева напомни, че ще се създаде и Обществен съвет за изпълнението на програмите, където ще има и представители на синдикатите. Тя посочи, че в различните институции ще има и съветници експерти от ЕС. Плугчиева уточни, че в агенция “Пътища” ще има специалисти от Германия, както и експерти от Великобритания, Унгария и други страни на ЕС. В края на септември и началото на октомври предстои на външен одит в Пътна инфраструктура.

Плугчиева напомни, че на трети септември, заедно с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, заминават за Брюксел. Една от най-важните им задачи да разяснят кризата в сектора, създаден в голяма степен и по-вина на предишното ръководство на МЗХ, подчерта вицепремиерът. Предстои да бъдат внесени и промени в Закона за държавната финансова инспекция, което е ангажимент за внасяне за обсъждане в МС на министъра на финансите Пламен Орешарски, съобщи Плугчиева. За това е станало дума и с генералния директор на ОЛАФ.

Миглена Плугчиева в момента е на форум в австрийския град Залцбург на форум на регионите.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg