Плугчиева: Подготовката на качествени проекти е национална задача

699
Плугчиева: Подготовката на качествени проекти е национална задача

Вицепремиерът Меглена Плугчиева проведе работна среща с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщиха от правителствената информационна служба. На нея те обсъдиха готовността на местната власт за успешно участие с проекти по оперативните програми, резултатите и поуките от изпълнението на общински проекти по предприсъединителните програми, възможностите за укрепване на кадровия капацитет на местните власти и др.

Подготовката на качествени проекти е национална задача и държавната администрация и местната власт трябва да си подадат ръка и да работят заедно, каза пред членовете на НСОРБ заместник министър-председателят. Тя подчерта, че общините трябва да повишат административния си капацитет, тъй като с един или двама експерти, които работят по програмите на ЕС в общинските администрации, чудеса не могат да се очакват. Трябва да положим заедно усилия, за да имаме обучени специалисти, изтъкна Плугчиева. Заместник министър-председателят подчерта, че комуникацията, прозрачността и информираността са трите стълба за успешно усвояване на финансовия ресурс от еврофондовете.

Председателят на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Смолян Дора Янкова информира вицепремиера, че до края на юни всички проекти, с които общините кандидатстват по оперативните програми, ще бъдат обявени в сайта на сдружението и ще се следи за тяхното движение.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров приветства идеята за публичен регистър на проектите. Той съобщи, че общините са ползватели на 95% от средствата по ОП „Околна среда”. До 8 май само по частта „Техническа помощ” са постъпили 191 проекта от 134 общини. Кратките срокове за кандидатстване по тази програма са продиктувани от желанието до края на годината да започне строителството по проектите, които са одобрени по програмата, обясни министърът.

НСОРБ информира заместник министър-председателя, че сдружението е подготвило наръчник за новоизбраните кметове и общинските съветници. Целта е всеки представител на местната власт бързо и лесно да се ориентира по кои от приоритетите от оперативните програми общините са допустими бенефициенти и за какви проекти могат да търсят финансиране. През януари 2008 г. са обучени 600 души, работещи в сферата на общинските финанси.

Снимка: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg