Плугчиева поиска експертна подкрепа за автомагистралите „Струма" и „Марица"

460
Плугчиева поиска експертна подкрепа за автомагистралите „Струма

В Министерството на транспорта се проведе работна среща във връзка с дейността на инициативата JASPERS по подготовката на големите инфраструктурни проекти, предвидени за финансиране по Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г., съобщиха от пресцентъра на министерството.

От българска страна в заседанието участваха вицепремиерът Меглена Плугчиева, зам.-министърът на транспорта Весела Господинова, зам.-министърът на финансите Любомир Дацов, ръководители от Управляващия орган на ОП „Транспорт" и структурите на бенефициентите Национална агенция „Пътна инфраструктура" и Национална компания „Железопътна инфраструктура". От страна на JASPERS участваха Норберт Хаан - регионален мениджър за Югоизточна Европа и Александър Александров. ГД „Регионална политика" на ЕК беше представлявана от Карстен Расмунсен зам.-началник на отдела, отговарящ за проектите, финансирани от ЕС в България.

Представителите на JASPERS подчертаха в своето изложение положителния пример, свързан с подготовката на проекта за разширение на софийското метро. В резултат на съвместните усилия на консултантите от JASPERS, Управляващия орган на ОП „Транспорт" и бенефициента „Метрополитен" ЕАД, се очаква най-късно до края на месец ноември Апликационната форма да бъде изпратена за официално одобрение в Европейската комисия.

В рамките на срещата открито бяха дискутирани проблемите свързани с преструктурирането на НА „Пътна инфраструктура" /НАПИ/, както и основните проблеми, свързани със забавянето на подготовката на инфраструктурите проекти в България. Расмусен обобщи, че ключови моменти в процеса на подготовка на проектите са процедурите, свързани с оценка на въздействието върху околната среда, отчужденията, както и сроковете за издаване на разрешителни от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Същевременно ЕК отдава важно значение на добрите комуникации и близкото сътрудничество между бенефициентите и Управляващите органи на Оперативните програми.

Вицепремиерът Плугчиева потвърди волята на българското правителство да изпълни своите ангажименти към ЕК, поети по отношение на изграждането на големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. Тя подчерта, че изграждането на автомагистралите „Струма" и „Марица" е приоритет и се предприемат всички необходими мерки от българска страна за ускоряване на процеса на подготовката им. Вицепремиерът поиска допълнителна експертна подкрепа за НАПИ, именно за подготовката на тези две автомагистрали, чието изграждане е и европейски приоритет.

Зам.-министър Весела Господинова информира участниците, че до средата на октомври ще бъдат сключени Оперативните споразумения между Управляващия орган на ОП „Транспорт" и големите бенефициенти - НА „Пътна инфраструктура" и НК „Железопътна инфраструктура".

Същевременно до края на годината ще бъдат готови Апликационните форми за проектите „Електрификация и реконструкция на жп линията Свиленград - турска граница" и „Изграждане на връзка на АМ „Хемус" със софийски околовръстен път". Очаква се тръжните процедури за избор на изпълнител и строителен надзор на проекта „Свиленград-турска граница" да бъда обявена преди края на 2008 г.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...