Плугчиева: Съдбата на спрените проекти ще се реши в понеделник

514
Плугчиева: Съдбата на спрените проекти ще се реши в понеделник

Докладът на KPMG за нарушенията в Пътния фонд е изпратен в прокуратурата съобщи вице премиерът Меглена Пугчиева във времето за парламентарен контрол.

Тя припомни, че заради констатациите в доклада националният ръководител на еврофондовете, Димитър Ивановски, зам. министър на финансите, е разпоредил да бъдат спрени плащанията по 10 проекта на обща стойност 88 млн. евро.

Вицепремиерът съобщи, че съдбата на спрените проекти ще се решава в понеделник, 23 юни, на среща с министрите на регионалното развитие, транспорта и финансите.

Възможностите за бъдещето на 10-те проекта е, да се отстранят нередностите и да се продължи финансирането от Еврофондовете, финансиране от държавния бюджет или да се спрат плащанията.

Плугчиева обясни, че към момента, към предприсъединителните програми са спрени плащанията само по проекти по програма ФАР, по които са констатирани нарушения. Изпълняват се проектите управлявани от Пътния фонд и финансирания от програма ИСПА, проектите по САПАРД се обработват в срок, и Агенция САПАРД не отказва заявки за финансиране.

Плугчиева каза, че е поискала помощ от Европейската комисия за доразработването на т.нар. „Черен списък“, който да е в съответствие с европейските практики и критерии.

От понеделник, във всички звена свързани с Еврофондовете ще започне работа информационната система ЛОТАР. По думите на Плугчиева тази система ще даде възможност за по-добро и прозрачно управление на европейските проекти.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg