Плугчиева: Ще вървим напред, ако заработи контролът на еврофондовете

264
Плугчиева: Ще вървим напред, ако заработи контролът на еврофондовете

Системите за координация, комуникация и контрол на средствата от европейските фондовете трябва да заработят ефективно, за да върви България напред. Това подчерта вицепремиерът Меглена Плугчиева на работна среща с българските депутати в Европейския парламент. В нея участва и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Подобни дискусии ще се провеждат всеки месец – следващата е на 18 юли. Преди това ще има и междинни срещи с министрите на вътрешните работи Михаил Миков, на правосъдието Миглена Тачева и на извънредните ситуации Емел Етем, предаде правителствената информационна служба.

Заместник министър председателят запозна българските евродепутати с предприетите досега от правителството конкретни мерки по писмото на Европейската комисия от 8 май, както и с целия пакет от мерки по предприсъединителните и оперативните програми и за наваксване изоставането по рисковите проекти. Тя подчерта, че до 15 юни специално създадената междуведомствената експертна група ще направи предложения за промени в нормативната уредба, свързани с преобразуването на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” в специална административна структура към Министерския съвет.

Вицепремиерът Плугчиева съобщи, че германски експерт минимум 1 година ще подпомага ръководството на фонда. Това тя е договорила с федералния министър на транспорта, строителството и градоустройството Волфганг Тифензее. В момента германски експерти подпомагат МВР – по темата Шенген, министерствата на труда и социалната политика и на земеделието и храните, и резултатите са добри, подчерта вицепремиерът.

Плугчиева каза още, че нарушената комуникация с европейските институции и ОЛАФ е една от причините за слабите досега резултати. Тя призова българските евродепутати за открит диалог по всички теми, защото своевременното решаване на възникналите проблеми ще улесни съвместната работа. За да има бърз и ефективен диалог, вицепремиерът и депутатите ще обменят постоянно информация по между си.

На срещата сериозно бе обсъден и въпросът за забавянето при изграждане на тел. 112.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова запозна евродепутатите с очакванията за доклада на Европейската комисия през юли и за настроенията в отделните държави-членки към ефективността на реформите в областта “Правосъдие и вътрешен ред”. “България е с най-нисък процент на наказателните процедури в рамките на ЕС, на второ място сред страните-членки по хармонизация на законодателството и с добри икономически показатели – това е информация, която си струва да бъде популяризирана от българските представители в европейските институции, независимо от политическата принадлежност на депутатите, като се подчертава приносът на България по темите в дневния ред на ЕС”, заяви министър Грънчарова.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg