Плугчиева: Възстановяване на акредитацията на двете агенции е една от спешните мерки

388
Плугчиева: Възстановяване на акредитацията на двете агенции е една от спешните мерки

Възстановяването на акредитацията на двете агенции - в Министерството на финансите и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството е една от спешните мерки, които правителството ще предприеме, каза вицепремиерът Меглена Плугчиева на пресконференция по време на разширеното заседание на управляващата коалиция в гр. Банско.

Възложено е на министрите да направят преглед на проектите по програмите ФАР по финансовия меморандум ФАР 2006 и да бъдат контрактувани проектите до 30 ноември тази година. По програма ИСПА , по която има прекъсване на плащанията от януари тази година, министрите са поели ангажимент да работят за възстановяване на плащанията, като националните плащания и в момента текат.

Проектът "Магистрала "Люлин" не е спрян и фирмата изпълнител ще спази сроковете, заяви Плугчиева. Решено е в 4 месечен срок за да се извършат всички действия, включително и създаване на новата Национална агенция "Пътна инфраструктура".

Следващите стъпки са назначаване на мениджър и надзорен съвет на агенцията, отбеляза вицепремиерът. По програма САПАРД Дирекция "Земеделие" вече е представила очаквания план в Брюксел, заяви Плугчиева. Амбициозната програма за изпълнение на мерките предвижда в съкратени срокове националния ръководител да възстанови плащанията от националния бюджет, а през септември да се стигне до вдигне на забраната върху трите мерки и да се удължи срокът на действие.

Над 2.5 млрд. лв. са влезли по тази програма в българското земеделие и хранителната ни промишленост, отбеляза вицепремиерът. По оперативните програми вицепремиерът заяви, че коалицията е направила анализ на препоръките на ЕК и на слабите места.

Решено е да се създаде работна група, която да се занимае по-прецизно с координацията. Управляващите са решили също така да работят в посока на по-интензивно партньорство с ЕК и привличане на експерти по програмите от ЕК и страните - членки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg