По 150 лева за социално слабите семейства с първокласник

685
По 150 лева за социално слабите семейства с първокласник

Три нови схеми по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси", които са за безработни и получаване на квалификация на заети лица, започват от началото на октомври, съобщиха от МТСП на семинар.

От октомври по схемата „Отново на работа" ще може да се осигури заетост на 8 000 безработни като детегледачи на деца до тригодишна възраст. Осигурените пари са 64 млн. лева.

Родителите трябва да заявят нуждата от детегледачи в бюрата по труда. Няма проблем да посочат и безработни роднини, стига те да не са пенсионери. Стартира и раздаването на ваучери на хората, които са преминали на половин работен ден.

Тази мярка е в помощ на бизнеса, който търпи негативи от кризата. Работникът ще може да се обучава по нова професия или да повишава квалификацията по своята професия срещу месечна стипендия от 132 лева. Тази мярка „Адаптация" ще подпомогне бизнеса в тежките зимни месеци, за да съхрани заетостта. 40 000 работници са потенциалните бенефициенти.

Третата мярка „Аз мога", която също започва от месец октомври, е за заетите, които могат да се споразумеят с работодателя и с негово съгласие да се квалифицират в извънработно време. Срещу ваучер работникът ще избере лицензирана обучителна организация.

От социалното министерство обещават бързина и прозрачност при усвояването на парите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Зам.-социалният министър Красимир Попов обяви, че до края на 2010 година се очаква да се усвоят 7% от ресурса на програмата „Развитие на човешките ресурси". Социалният министър Тотю Младенов добави, че с намаляването на осигурителната вноска с 2 процента се очаква още 100 000 души да запазят работата си. Тези мерки са изключително важни в момент на криза и отговарят на политиките на социалното министерство за справяне с безработицата, отбелязва Младенов.

Целева помощ за облекло и обувки от 150 лева ще получат социално слабите семейства, които имат деца в първи клас. За изразходването на средствата ще следят службите по закрила на детето в цялата страна. Целевата помощ ще получат близо 30 000 семейства. Досега социално слабите семейства получаваха дрехи и обувки, купени чрез тръжна процедура.

Родителски организации изразиха недоволство заради това, че всички тези деца са облечени по един и същи начин. По тази причина през тази година помощта ще бъде парична, а от следващата година се обмисля тя да бъде предоставена чрез ваучери.

Източник: БГНЕС

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg