По 2.2 кг агнешко и овче месо на глава от населението консумират домакинствата у нас

1866
По 2.2 кг агнешко и овче месо на глава от населението консумират домакинствата у нас

Броят на овцете и козите в България продължава да спада, алармират от Асоциацията на месопреработвателите в България. Общият брой на овцете и козите към май 2007 г. е 2 657 100 броя, като е отбелязан спад с 6% спрямо май 2006 г. (2 825 400 броя).

Към май 2007 г. в страната е имало 1 877 000 броя овце, което е спад с 3.5%, в сравнение с 2006 г. (1 945 000 броя). Още по-голям е спадът в броя на козите, като от 888 400 броя през 2006 г. той е спаднал до 780 100 броя през 2007 г. или с 11.4%.

Производството на овче и агнешко месо през 2006 г. е спаднало до 23 773 тона или с 3%, в сравнение с предходната година. Произведеното в кланиците месо (промишлен добив) обаче е само 8621 тона, като и той е спаднал, в сравнение с предишната година – с 8%.
Износът на агнешко месо през 2005 г. е възлязъл на 8263 тона, а през 2006 г. - на 8186 тона, което означава, че почти цялото произведено промишлено количество месо е изнесено. Износът се осъществява основно за Италия и Гърция и по-малки количества за Хърватска.

По предварителни данни за 2007 г. износът на агнешко месо от България е намалял отново - до 7244 тона или с 12%. Увеличил се е обаче износът на живи агнета- почти двойно и е възлязъл на 43 000 броя.

В същото време през последните години България внася значителен брой живи агнета от Румъния. През 2004 г. вносът на живи агнета е бил 220 074 броя, през 2005 г. - 264 000 броя, през 2006 г. – 363 845 броя. По предварителни данни вносът през 2007 г. от Румъния е 517 751 броя.

Вносът на замразено агнешко месо, основно от Нова Зеландия, е бил 135 тона през 2005 г., 25 тона през 2006 г. и 91 тона през 2007 г.

Потреблението на агнешко и овче месо в страната в домакинствата е 2.2 кг на глава от населението. Основно се търси агнешко месо около Великден и Гергьовден, докато потреблението на овче месо е ограничено в определени райони на страната.
Цените на агнешкото месо през последните години показват непрекъсната тенденция на нарастване. Средната изкупна цена на живи агнета през 2005 г. е била 3.80 лева за кг, през 2006 г. – 4.00 лева за кг, а през настоящата година – от 4.50 до 5.50 лева за кг живо тегло.

Цената на дребно в магазинната мрежа за агнешко месо варира от 10.50 до 11.50 лева за цяло агне.

В страните от ЕС цените на агнешкото месо също показват нарастване. През периода преди Великден те отбелязаха нарастване с около 1-2%, в сравнение с предишната година. Средната референтна цена в ЕС в средата на март 2008 г. беше 442 евро за 100 кг кланично тегло за тежките каркаси и 592 евро за 100 кг за леките каркаси. Цените за леките каркаси варират в отделните страни, като най-високи бяха в Испания - 614 евро за 100 кг, в Унгария – 603 евро за 100 кг, а в Италия – 749 евро за 100 кг.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg