По 40 болнични за карантина постъпват всеки ден в НОИ

1228
По 40 болнични за карантина постъпват всеки ден в НОИ

© Pixabay

317 болнични с причина карантина са постъпили от 2 март до момента в Електронния регистър на НОИ, това заявиха от института за вестник „Монитор“. Колко и дали сред тях има с причина карантина за коронавирус е въпрос на бъдещи анализи, разясниха още от института.

Според предоставените данни излиза, че за 8-те дни от 2 до 10 март 2020 г. всеки ден в института са постъпвали по близо 40 болнични с причина карантина. От института заявиха, че ситуацията с болничните за карантина се следи и анализира ежедневно.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че 254 на брой са болничните листове за карантина в цялата страна за периода от 17 февруари до 6 март. Данните, цитирани от министъра, са предоставени от Националния осигурителен институт.


Сачева препоръча на хората, които нямат неотложна нужда от административни услуги на НОИ, да избягват това. Междувременно, вчера от Националния осигурителен институт призоваха гражданите да посещават института само в краен случай. Това се налага предвид епидемиологичната обстановка в страната, уточниха от там.

На разположение на гражданите са алтернативните форми за контакт с НОИ, като 70 електронни услуги, Контактен център (0 700 14 802), писма или електронна поща също. Персоналният идентификационен код (ПИК) на института предоставя удобен и при сегашните обстоятелства особено подходящ начин за ползване на редица услуги.

Притежатели на ПИК към момента са около 1.5 милиона български граждани, които чрез него и без да посещават офисите на институцията, могат да получат персонални справки, които са свързани с достъп до личните им данни. По интернет те могат да следят осигурителния си статус и дали работодателят им начислява дължимите осигуровки.

Ако им предстои пенсиониране, потребителите могат да проверят наличната информация за натрупания си осигурителен стаж и доход, както и да изчислят прогнозния размер на пенсията си. В случай че са останали без работа или са в отпуск по болест или по майчинство, чрез своя ПИК хората могат дистанционно да следят дали им е отпуснато полагащото им се обезщетение и дали същото е изплатено.

Освен това електронно могат да се проследяват и постъпилите данни за издадени болнични листове и кои документи за тяхното изплащане са вече налични в НОИ.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg