По-чисто море с пари от еврофондовете?

547
По-чисто море с пари от еврофондовете?

Ще можем ли да се къпем в чисти води на родното море или е въпрос на време това да стане невъзможно заради замърсяването му? Бумът на туризма и инвеститорският интерес към Черноморието извадиха наяве един еднакво сериозен проблем за жителите и
туристите по морето: пречистването на водите.

Цифрите са категорични - от общо 69 пречиствателни станции в страната 22 са на морето. Но повечето са стари и не успяват да отговорят на изискванията и нуждите на самите черноморски селища, какво ли остава за многото нови курорти и хотели.

Сега на Черноморието отпадните води на някои места отиват в морето с малко или почти никакво пречистване. Как ли е по-правилно да се определи ситуацията - като проблем, или като предизвикателство? Предизвикателство пред черноморските общини, тъй като решения има. И то решения, за които страната може да използва европейски опит и средства.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров съобщи, че ведомството му е разработило специална "Програма за изграждане на пречиствателни станции по Черноморието".

Според поетите от страната ангажименти по договора за присъединяване към ЕС със средства от европейските фондове трябва с приоритет да се финансират пречиствателни станции в населените места. И приоритет в този приоритет за Министерството на околната среда и водите е изграждането на пречиствателни станции на Черноморието.

В пречиствателни станции и за водните услуги в общините по Черноморието ще бъдат инвестирани 200 000 000 евро, обяви през септември министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Възможностите за финансиране са по Оперативната програма "Околна среда". За съоръженията, които ще обслужват населено място и курорт или вилно селище (както е по Черноморското крайбрежие) ще се търсят възможности за финансиране чрез публично-частно партньорство. Това разширява още повече възможностите за решението на проблема.

До края на 2010 година трябва да са готови пречистващите съоръжения за населените места над 10 хиляди души, а за тези между 2 хиляди и 10 хиляди - срокът е краят на 2014 година. Своевременното и ефективно решение на проблема с пречиствателните станции зависи от бързината и подготвеността на общините да предложат добри проекти, които да получат парите от европейските фондове. С един проектен вариант могат да бъдат решени два проблема.

Идеята бе дадена наскоро от политик - лидера на Движението за права и свободи Ахмед Доган на конференцията "Програма за изграждане на пречиствателни станции по Черноморието", организирана от Министерството на околната среда и водите. По
думите му от преработката на отпадните води общините могат да правят биомаса и от нея - биогориво, което може да се продава, а не да се мисли само за пречиствателни станции чрез механично почистване на водата.

Трябва по думите на Доган да се мине към следващ етап, през биохимично пречистване и след това от отпадната маса да се прави биогориво.

Така общините ще могат да кандидатстват за европейски фондове не само по екологични, но и по енергийни проекти - за алтернативни енергийни източници, които могат да носят добър доход, смята политикът.

Средствата за пречиствателните станции в селищата с население под 2 хиляди души са предвидени в програмата за развитие на селските райони към Министерството на земеделието и продоволствието. Според правилата й минималните субсидии са 10 000 евро, а максималните - 3 милиона. За селищата с население над 2 хиляди души може да се използва Оперативната програма с европейско финансиране "Околна среда".

За сектор "Води" тя предвижда около 1,28 млрд. евро, по думите на Васил Маргаритов от Министерството на околната среда и водите. Очакванията са още до края на 2007 година общинските администрации, водоснабдителните компании и дирекциите за управление на водите да могат да започнат процедурите по усвояването на европарите, което значи и началото на ефективно решение на проблемите на Черноморието.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg