По-голяма финансова прозрачност за средствата от ЕС

316
По-голяма финансова прозрачност за средствата от ЕС

Европейските депутати гласуваха за по-голяма финансова прозрачност на ниво ЕС. Според тях Комисията трябва да поеме отговорността за осигуряване на пълни и надеждни данни за бенефициерите на финансови средства от ЕС и трябва да проучи как би могъл да се създаде публичен „черен списък“ с доказани случаи на измама.

Парламентът отбелязва, че интернет сайтът на Комисията за финансиране по линия на Общата селскостопанска политика съдържа връзки към базите данни на 14-те държави-членки, като осигурява информация относно бенефициерите на плащания в рамките на Общата селскостопанска политика, но тази информация "е дотолкова разностранна и разпокъсана и качеството й варира до такава степен, че намирането на данни е почти невъзможно".

Депутатите настояват Комисията да поеме отговорността за осигуряване на пълни и надеждни данни и да предприеме необходимите действия по отношение на органите на държавите-членки, за да гарантира, че тези данни се предоставят.

Членовете на ЕП считат, че по правило интернет страниците на Комисията, на които се оповестява информация относно бенефициерите на финансови средства от ЕС от която и да е категория - независимо дали поръчки, безвъзмездни средства, разходи по земеделските или структурните фондове (или други видове финансиране), трябва да бъдат организирани по начин, който да дава възможност не само за получаване на информация относно отделните бенефициери, но и за търсене въз основа на конкретни критерии.

Те призовават Комисията да поеме политическа отговорност за публикуването на информация относно бенефициерите на финансови средства от ЕС по всички режими на управление. Парламентът изисква от Комисията да проучи доколко е осъществимо създаването на всеобща търсачка, която да може да извлича данни относно отделните бенефициери в целия кръг на дейностите на ЕС, в т.ч. поръчки, безвъзмездни средства, субсидии, научноизследователски програми, средства от земеделски или структурни фондове, централизирано/ децентрализирано управление на средства и т. н.

Депутатите призовават Комисията да проучи как би могъл да се създаде един публичен „черен списък“ с доказани случаи на измама и свързаните с тях структури с оглед на тяхното изобличаване, както и с цел да се осведоми обществеността относно резултатите от усилията на Общността в рамките на борбата с измамите. Те припомнят, че съгласно член 95 от Финансовия регламент трябва да се създаде централна база данни за отхвърлените кандидати и оференти, която да влезе в действие от 1 януари 2009 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg