По-малки срокове за изплащане на обезщетенията за временна нетрудоспособност, иска МС

444
По-малки срокове за изплащане на обезщетенията за временна нетрудоспособност, иска МС

Нормативни промени, които задължават осигурителите да представят своевременно съответните документи и да се намалят сроковете за изчисляване и изплащане на обезщетенията за временна нетрудоспособност готви правителството. Това заяви премиерът Сергей Станишев във времето за парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата Антонела Понева. В Надзорния съвет на НОИ е обсъден проект на постановление за изменение и допълнение на Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване. Проектът предвижда изплащането на обезщетенията да се извършва в срок от 15 работни дни от представянето на необходимите документи в териториалното поделение на Националния осигурителен институт, съобщи премиерът, цитиран от пресцентъра на МС.

На въпрос, зададен от депутата Нено Димов относно назначението на Костадин Манев за председател на Патентно ведомство премиерът Сергей Станишев предостави данни от проверка на Инспектората на Министерството на икономиката и енергетиката. Към датата на назначаването на председателя на 10 ноември 2005 г. за него не е съществувало задължение да изпълнява специфичните изисквания на Етичния кодекс на лицата, заемащи висши длъжности в изпълнителната власт, посочи министър-председателят. Въпреки това, подчерта той, един ден след назначението си за председател на Патентно ведомство Манев е депозирал молба до УС на сдружение „Ай Пи Гард” за освобождаването му като член на съвета. С решение на СГС от април 2006 г. промяната е извършена.

След назначението си, посочи още премиерът Сергей Станишев, Манев е изпратил добросъвестно и уведомителни писма до основните си клиенти, че не може да бъде техен представител. Шест дни след назначението му за председател на Патентно ведомство Манев е подал и заявление до Хасковската адвокатска колегия за заличаването му от списъка на действащите адвокати.

Не съществува конфликт на интереси и не са нарушени действащите нормативни разпоредби при назначение на служители на Патентно ведомство, информира още премиерът. Обстоятелството, че Манев е кум на семейството на главния секретар не е пречка за заемане на длъжността председател, нито пък за него да бъде главен секретар, заяви още министър-председателят. Не се нарушават нормативни изисквания и не е налице конфликт на интереси, категоричен бе той. В заключение премиерът запозна депутатите и с вътрешните механизми за избягване на конфликт на интереси в Патентното ведомство.

За 20 командировки на министър-председателя в периода 1 януари-31 декември 2007 г. са изразходвани 17 284 лв. и 45 ст., отчете още премиерът Сергей Станишев във времето за парламентарен контрол, в отговор на въпрос от депутата Атанас Атанасов относно изразходваните средства за командировки в чужбина на членовете на правителството. Общо изразходваните средства възлизат на 522.530 лв. и 86 ст.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg