По-подготвени сме за Шенген от страните, приети през 2007-а

1206
По-подготвени сме за Шенген от страните, приети през 2007-а

Комисията на Европарламента, отговаряща за разширяването на Шенген, приема изцяло положително доклада за готовността на България за присъединяване и ще гласува на 2 май. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обсъди доклада на евродепутата Карлуш Коелю. Становището на ЕП ще бъде прието на сесията в Страсбург на 4 юни.

Неколкократно бе отбелязано, че целта е ЕП да приеме своята официална позиция по въпроса преди насроченото за 9-10 юни заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, който ще има последната дума.

ЕП все още няма достъп до най-новите документи от проверката на сухопътната граница на България с Турция, но докладът от тази проверка вече бе обсъден от работната група към Съвета на ЕС за разширяването на Шенген и получи категоричната оценка, че изискванията, поставени към София, са изпълнени.

Ясно отговарям с "да" на въпроса дали двете страни са готови за присъединяване, заяви Коелю. По думите му, готовността е отчетена и в докладите, и от личните му впечатления. Двете страни са по-готови от някои настоящи членове на пространството, това е резултат от по-добрата техника, с която разполагат, от направените политически инвестиции, коментира той.

Когато правим сравнение с последното разширяване на Шенген през 2007 г., тогава имаше политическа воля, то беше като подарък за Коледа на приетите страни, но все още страните от тази група имат проблеми, които очакват решение. Не е такъв случаят днес, добави Коелю.

Той отбеляза, че към България е отправено искане за изготвянето на специални планове за реакция по границата с Турция при засилени мигрантски потоци от Северна Африка. Ако някоя страна от ЕС има опасения, че България може да се провали в такава ситуация, трябва да помогнем с изготвянето на плановете, посочи Коелю. Той определи като "институционална агресия" искането на някои страни ЕП да промени законодателството, свързано с разширяването на Шенген.

Представителят на Съвета на ЕС и на унгарското председателство Тимел Ондидж заяви, че за председателството проектът за приемането на България и Румъния е приоритет. Щом критериите са изпълнени, искаме двете страни да се присъединят възможно най-бързо, заяви Ондидж. През януари се разбра, че някои страни изпитват резерви; единодушни сме, че положените усилия трябва да бъдат уважени, трябва да намерим решение, с което да компенсираме България и Румъния, а това е пълноправното членство, допълни представителят на председателството.

Изказалите се в залата евродепутати се обединиха около мнението, че в случая не следва да се прилагат допълнителни критерии, извън приложените през 2007 г.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg