По-скъпа вода за софиянци от февруари?

903
По-скъпа вода за софиянци от февруари?

Софийска вода иска увеличение на цената за услугите "отвеждане" и "пречистване" от 2011 г. с поне около 20 ст.

Дружеството има две причини за искането си - да обслужва реконструираната пречиствателна станция за отпадъчни води "Кубратово" и да запази същия обем на инвестициите - около 50 млн. лв. и през 2011 г., каза на пресконференция изпълнителният директор на "Софийска вода" Иван Иванов.

Още от август 2010 г. "Софийска вода" е заявила пред ДКЕВР, че иска увеличение на цената с 25 процента. "Знаем, че няма да получим такова увеличение, но подхождаме диалогично, имаме и подкрепата на Столична община да бъде запазен обемът на инвестициите ни в размер на около 50 млн. лв.", каза още Иванов.

Очаква се новата цена да бъде факт от 1 февруари 2011 г. Ако това обаче не се случи се поставя под съмнение изпълнението на инвестиционната програма за следващата година, коментира Иванов. По думите му цената на услугата "водоснабдяване" няма да бъде променяна, но изпълняването на ЕС стандартите по пречистване на водите струва пари, а засега в цялата страна цените за тази услуга са много ниски.

През 2010 г. загубите на вода по мрежата са намалели с 2 процента, което се равнява на 6 млн. куб. метра вода, отчитат от "Софийска вода". По данните на дружеството около 20-30% от компактния град в зависимост от това кои населени места се причисляват към София е все още без канализация. Очаква се в следващите 5-6 години "Драгалевци" и "Бояна" да имат канализация, каза Иван Иванов. В тези квартали основният проблем е забавянето на отчуждителните процедури.

В момента тече одит на дружеството, извършван от експерти на новия акционер - "Веолия вода", а в началото на януари 2011 г. "Софийска вода" ще представи инвестиционната си програма за следващата година.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg