По-скъпи брашно, олио и захар

1616
По-скъпи брашно, олио и захар

На фона на дебата около споразумението между правителството и водещи търговски вериги за временно замразяване на цените на храните от социалната кошница, земеделското министерство публикува данни за цените на някои основни хранителни продукти и суровини.

Числата се отнасят за първата седмица на месеца (1 – 8 август) и отчитат поскъпване при брашното, олиото и захарта.

По темата с се включи и президентът Росен Плевнелиев, който заяви, че цените не се свалят със споразумения, а с конкурентна среда.

По думите му договорката със супермаркетите, с която министър Мирослав Найденов се надява да спре ръста на цените, е временно решение.

През периода в изследването на МЗХ средните цени на брашно тип „500” бележат леко повишение, както на едро, така и на дребно.

На едро основната суровина за производството на хляба, който попада в групата на продуктите с фиксирани цени, се е продавала за 0.91 лв./кг. – увеличение с 1.1% спрямо предходната седмица.

През периода средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2.69 лв./литър, т.е. с 0.7% по-висока. Най-евтино е било олиото в Шумен (2.55 лв./л), а най-скъпо в Добрич (2.88 лв./л). Олиото е по-скъпо в малките магазини, където се продава около и над 3 лева за литър, посочва bTV.

Захарта е поскъпнала в началото на август. Средната цена на едро на захарта е 2.12 лв./кг., като бележи незначително повишение (с 0.5%).

В големите супермаркети бялата кристална захар се предлага в ценовите граници от 2.12 лв./кг до 2.35 лв./кг, а в по-малките магазини на цени от 2.10 лв./кг до 2.45 лв./кг, като най-евтино купуват в Кърджали, а най-скъпо в Плевен и Шумен.

През анализирания период средните цени на едро и на дребно на яйцата се без особено изменение. Размер М на борсите се предлага в границите от 0.17 лв./бр. до 0.26 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйца - размер М в големите супермаркети са по-високи от тези в малките магазини с 0.02 лв./брой

Цените на пилешкото месо не са се променяли съществено през първите дни на август. За наблюдавания период замразено пиле на борсите се продава в ценовия диапазон от 3.21 лв./кг до 4.35 лв./кг. Средната цена на едро бележи повишение с 0.5% спрямо предходната седмица до 3.85 лв./кг.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg