По-социален бюджет през 2012 г. обеща Дянков

1040
По-социален бюджет през 2012 г. обеща Дянков

В кулоарите на парламента финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че е внесъл в деловодството на НС "Пакта за финансова стабилност", разработен по негова идея.

Документът предвижда промени в Конституцията.

Процедурата предвижда да се създаде специална парламентарна комисия, която да разгледа предложенията и да излезе със становище до 1 месец.


Това е първата мярка за две трети гласуване за промени на преките данъци, а не обикновено мнозинство от 50 процента.

„Това е особено важно също от гледна точка на това, което се случва в ЕС. Идеите- неоснователни, необмислени, неосмислени, на част от представителите в ЕС - да има хармонизиране на данъците в рамките на целия ЕС, ще бъдат елиминирани като възможност, защото тогава ще трябва да се мине в много, много по-усложнени процедури", каза финансовият министър.

Дянков заяви още, че Бюджет 2012 няма да е толкова рестриктивен като през тази година.

Икономиката, брутният вътрешен продукт расте и е нормалнза следващата година да има и повече възможности в бюджета за политики по доходите и, разбира се, за важни политики за увеличаване на конкурентноспособността.

В края на месец юни ще стане ясно и колко пари от бюджета за тази година ще могат да бъдат отделени за компенсации и дали ще има някакви допълнителни средства за пенсионерите.

Дянков заяви, че не е негова работа да предлага номинации за управител на НОИ, но че иска това да е човек, който е експерт и разбира добре от финанси.

Запитан на каква фаза са преговорите за АЕЦ "Белене" и кой ги ръководи, Дянков отговори, че и вчера Трайчо Трайков е преговарял със Сергей Шматко, но обясни, че продължава финансовият анализ.Той още не е готов и се предполага, че до два-три месеца евентуално той може да е готов. Дотогава няма да има някакви особени развития, което показва всъщност и това, което го твърдиме от над два месеца, че това, което преди два месеца се развиваше, не е по никакъв начин променило предишните договорености, обясни министърът.

Източник: БНР

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg