По-строги мерки срещу ДДС измамите искат от БСК

1279
По-строги мерки срещу ДДС измамите искат от БСК

Отмяна на солидарната отговорност на всеки доставчик за дължим и невнесен данък от друго лице, ползвало данъчен кредит, детайлно изброяване на условията за реалност на доставките и синхронизиране с изискванията на Директива 2006/112-ЕО, и облекчен ред за разкриване на банкова тайна пред НАП. Това са част от предложенията на бизнеса към администрацията с цел преодоляване на проблемите с данъчните измами и източването на ДДС, както и с блокирането на активи на изрядните данъкоплатци.

Предложенията бяха представени на пресконференция, в която участваха изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, зам.-председателят на камарата Димитър Бранков, председателят на Асоциацията за правна защита на фирмите Симеон Ялъмов, ръководители на браншови организации и фирми от секторите металургия, месопреработване, мелничарска индустрия и др.

Участниците в пресконференцията подчертаха, че са необходими спешни мерки в областта на данъчното законодателството и практиката по неговото прилагане, както и активна намеса на органите на МВР и Прокуратурата с цел ефективна битка с некоректните данъкоплатци, вместо да бъдат наказвани коректните.

„В момента има епидемия от „заразяване“ на коректни фирми при фактуриране към тях от рискови доставчици и това става по напълно законово регламентиран път“, каза Божидар Данев. Думите му бяха потвърдени от всички изказали се участници, които апелираха към управляващите да предприемат спешни мерки срещу това явление, тъй като то обрича икономиката на неконкурентоспособност и влече като последствия ограничаване на инвестициите, свиване на търговската и производствена дейност, закриване на цели предприятия, вкл. на работни места.

Участниците в пресконференцията поискаха НАП и МФ да публикуват анализ на ревизионните актове от последните 5 години (колкото е давностният им период), в т.ч. брой и размер на издадените актове, отменени актове, несъбираеми суми по актовете на фирми-фантоми, събрани суми, присъдени на НАП лихви и разноски.

Освен това, бизнесът настоява за увеличаване на проверките и ревизиите на адрес при старта на дейността на новорегистрирани фирми и създаване на регистър с данни за постъпленията по ДДС и акцизи и дължим данъчен кредит и акцизи.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg