По-висока смъртност сред мъжете и в селата

398
По-висока смъртност сред мъжете и в селата

В общата смъртност сред населението не настъпиха съществени изменения както в нейния обхват, така и в нейното равнище. През 2007 г. броят на умрелите е 113 хил. души. В сравнение с предходната година, техният брой е намалял с 434 души, но коефициентът на обща смъртност (14.8‰.) е с 0.1‰ по-висок от този през 2006 г., което се дължи на общото намаление на населението.

Смъртността продължава да бъде по-висока сред мъжете (16.1‰), отколкото сред жените (13.5‰) и в селата (20.7‰), отколкото в градовете (12.3‰).

След достигнатото високо равнище през 1997 г. - 17.5‰, коефициентът на детска смъртност непрекъснато намалява и през 2006 г. достигна 9.7‰.

През 2007 г. в страната са умрели 690 деца на възраст до една година, а коефициентът на детска смъртност е 9.2‰. Това е най-ниското равнище на детската смъртност за цялата история на демографската статистика в България.

Въпреки че през последните години детската смъртност в страната непрекъснато намалява, тя продължава да е по-висока от тази в европейските държави. В повечето от страните в Европа коефициентът на детската смъртност е между 3.0 и 5.0‰. В Унгария, Полша, Литва, Словакия и Латвия нивото на този показател е в границите между 5.7 и 7.6‰. Само Румъния има по-висока стойност на показателя от нашата страна – 13.9‰.

Съществено е намалението и на преждевременната смъртност – 24.1%. През предходните години този относителен дял е бил значително по-висок – 25.2% за 2001 г. и 24.6% за 2006 г. Следователно поддържането на високото равнище на смъртността се дължи на умиранията в по-високите възрасти.

В сравнение с европейските страни, равнището на общата смъртност на населението в България е доста по-високо. С най-ниска смъртност са Ирландия - 6.6‰, Люксембург - 8‰, и Нидерландия - 8.3‰. Приблизително на същото равнище е смъртността във Франция и Испания – 8.4‰ .

За по-голямата част от страните на Европа нивото на смъртността е в границите между 9.0 и 10.0‰. В няколко държави (Естония, Литва, Унгария и Румъния) коефициентът на смъртност е между 12.0‰ – 13.2‰. С по-висока смъртност, близка до тази в България, е Латвия (14.5‰).

У нас средната продължителност на предстоящия живот при раждане е 72.7 г. за периода 2005 - 2007 година. При мъжете тя е 69.2 години, а при жените е със седем години по-висока - 76.3 години.

Средната продължителност на живота при мъжете в някои от европейските страни, като Естония, Латвия и Литва е по-ниска, а в Унгария и Румъния е равна на тази в България. За всички останали страни този показател е с по-висока стойност и достига до 79 години. При жените средната продължителност на живота само в Румъния и Латвия е близка до тази в нашата страна. В Естония, Чехия, Унгария, Литва, Полша и Словакия средната продължителност на живота за жените е между 77 и 80 години.

Във всички останали европейски страни средната продължителност на живота сред жените е над 80 години, като във Франция и Испания тя е над 84 години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg