Почти 100% от българите са се обявили против тютюнопушенето, сочи изследване на МЗ

393
Почти 100% от българите са се обявили против тютюнопушенето, сочи изследване на МЗ

Над 97% от участниците в електронното допитване в България са се обявили за забрана - обща или частична, на тютюнопушенето на обществени места, а под 3% са против всякаква забрана.

Това сочат обобщените окончателни резултати от участието на българските граждани в организираната от Европейската комисия кампания за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места.

Допитването за необходимите мерки за това се проведе от 5 март до 15 април и в него своята позиция изразиха 368 българи.

В рамките на европейската кампания Министерството на здравеопазването чрез официалната си интернет-страница осигури достъп до предложената от еврокомисаря по здравеопазването Маркос Киприану „Зелена книга" на ЕС „Към Европа без тютюнев дим: политически опции на ниво Европейски съюз".

В книгата са предложени научни, социални и икономически аргументи против тютюнопушенето.

Получените в МЗ писма са от отделни граждани, семейства, колективи на фирми.
Участвали са представители на различни възрастови и професионални групи от цялата страна, заедно с българи от Португалия, Франция, Испания, Англия, Белгия, Шотландия и САЩ.

Над 86% от изпратилите писма граждани настояват за обща забрана, а около 11% - за забрана, допускаща изключения (частична) на тютюнопушенето на обществени места.

От гласувалите непушачи 90% са за обща забрана, а 10% - за частична забрана.
Бившите пушачи, взели участие, са 4,9%, а настоящите пушачи - 6,7% от всички гласували.

Общо 94% от бившите пушачи са за обща забрана на тютюнопушенето на обществени места, включително работните места. Само 6% от бившите пушачи са за частична забрана.

На другия полюс са настоящите пушачи, като 40,9% от тях са срещу каквато и да е било забрана на тютюнопушенето, като се аргументират с правото си на лична свобода.
Над 27% от активните пушачи (59%) са за обща и 31,8% за частична забрана на тютюнопушенето на обществени места.

В писмата си до Министерството на здравеопазването относно необходимостта от обща забрана за тютюнопушене гражданите привеждат различни аргументи.

Все повече граждани са притеснени за собственото си здраве. Майки са обезпокоени за малките си деца, които боледуват от астма, алергии, бронхити и др.
Места, предназначени за деца, хранене, танцуване, спортуване задължително трябва да са свободни от тютюнев дим.

Общата забрана не е нарушаване на нечие право, а защита на правото за здравословна среда и финансовите интереси на непушачите.
Непушачите не са съгласни от техните здравни вноски да се заделят средства за лекуване на хора, съзнателно злоупотребяващи със здравето си, и други.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg