Почти половината икономика на България е сива

2168
Почти половината икономика на България е сива

Сивата икономика в България за 2010 г. е била над 40% според работодателите и тенденцията е делът й да продължава да расте. Това сочат резултатите от национално социологическо представително проучване, което е обхванало 3500 работещи на възраст от 15 до 85 години. Данните бяха представени за първи път днес от Асоциацията на индустриалния капитал и КНСБ.

Според служителите и работниците делът на сивата икономика е 48.6%, а според населението делът й е 58 на сто.

Заплащане на ръка, неплащане на пълния размер на данъци и осигуровки и нелоялната конкуренция са сред най-честите прояви на неформална икономика в страната.


Данните показват, че регионалните измерения на сивия сектор са различни. Монтана е с най-висок дял на сивата икономика - 62.5%, следва Бургас с 61.3%, Ямбол с 61.1%. В столицата този процент е 41.3%, а най-нисък е делът на сенчестата икономика в Кърджали - 34.2%.

Асоциация на индустриалния капитал в България представи и Композитния индекс „Икономика" на светло", който ще измерва изсветляването на икономиката. Индексът е сбор от статистически компонент (ДДС, пари в икономиката, заети лица, акцизи, външна търговия) и социологически компонент (търговски дружества и служители и работници).

За 2010 г. Индексът „Икономика на светло" е 63.17% за 2010 г. като промяната му към увеличение ще означава, че делът на сивата икономика се свива, а намалението на показателя, че тя се разраства.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg