Подаваме молба за членство в еврозоната до края на януари

974
Подаваме молба за членство в еврозоната до края на януари

България е решена да подаде молба за членство в еврозоната до края на януари тази година, но съществуват притеснения, че дълговата криза във валутния съюз може да усложни разглеждането на заявката, пише днес The Wall Street Journal, като се позовава на министър-председателя на България Бойко Борисов.

Премиерът посочи още, че плановете за покриване на бюджетния дефицит чрез външно финансиране и по-специално за подкрепа от МВФ намаляват. Според официални документи българското Министерство на финансите смята да завиши прогнозния ръст на БВП на страната през 2010 г. до 0.2%, при предишни очаквания за свиване от 2%.

„Всичко е наред и сме готови да започнем придвижването си към еврозоната в края на този месец", вестникът цитира думите на Бойко Борисов. „В този момент това е външнополитически приоритет на моето правителство - да влезем в еврозоната".

Заявлението на премиера Борисов сложи точка на продължилите месеци наред спекулации кога страната ни ще декларира молбата си за встъпване във валутно-курсовия механизъм, който предприсъединителен период трае поне две години.

Една успешна кандидатура, която включва наблюдения на стабилността на националната валута на страната - кандидат, публичния дълг, лихвените проценти и инфлацията и одобрението на всички държавни ръководители на страните от еврозоната, както и от управителя на ЕЦБ Жан-Клод Трише, би увеличила доверието и чуждестранните инвестиции към България, а това ще помогне на страната по пътя им към въвеждане на еврото до 2013 г., изпреварвайки Румъния и Унгария.

Официално страните членки в еврозоната днес са 16 (Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция). Еврото се използва от още 9 държави, сред които Ватикана, Косово, Монако, Сан-Марино, Черна гора и др. Единната европейска валута бе въведена в обращение преди седем години - на 1 януари 2002 г.

След проведени референдуми жителите на Швеция и Дания гласуваха против подмяната на националната им валута с еврото. Три прибалтийкси държави - Естония, Латвия и Литва, планираха въвеждането на еврото през 2009 г., но заради икономически проблеми, този преход ще трябва да се отложи с поне две години. Унгария планира да приеме еврото през 2011 г., Полша - 2012 г., Румъния - 2014 г., а Чехия след 2015 г., пише РИА Новости.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg