Подготвят законодателни инициативи за ограничаване на найлоновите торбички

443
Подготвят законодателни инициативи за ограничаване на найлоновите торбички

Министерството на околната среда и водите подготвя законодателни инициативи за ограничаване на употребата на найлоновите торбички у нас. Това съобщи министър Джевдет Чакъров на среща с журналисти по повод 5-ти юни Световния ден на околната среда.

Експертите проучват практиките, чрез които в различните страни се ограничава използването на тези торбички. Тепърва предстои да се предложат различни варианти. При всички случаи трябва да се предвиди употреба на хартиени опаковки и на опаковки от материали, които по-лесно се рециклират и оползотворяват, защото пластмасовите опаковки се разграждат в околната среда за стотици години, обясни министърът.

Министър Чакъров съобщи още, че във връзка с изграждането на НАТУРА 2000 е разпоредил проверки по Регионални инспекции в най-чувствителните зони, които да установят дали е отчетен комулативният ефект при оценките на проектите за съвместимост с екомрежата. Специална проверка е разпоредена за Калиакра, където се изгражда ветроенергиен парк от компанията „Инос”, уточни министърът. Резултатите от нея трябва да са готови до следващата седмица и ако се установят сериозни нарушения, може да се стигне и до отнемане на разрешителни, допълни той.

Министър Чакъров ще изпрати и писмо до своя колега Петър Димитров с предложение да се актуализира Националната дългосрочна програма за насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници (2005 – 2015 г.) и да се внесе в МОСВ искане за преценяване на необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимостта за актуализацията на програмата. Това отново се прави, за да се намали рискът от увреждане на зоните от НАТУРА 2000 при изграждането на съоръженията за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

Министър Чакъров отчете много добро начало на Оперативната програма „Околна среда”. Той припомни, че по първата процедура за техническа помощ за подготовка на проекти за сектор „Води“ са предвидени за усвояване 200 милиона лева, а по процедурата за проекти за строителство на пречиствателни станции - 1 млрд. 400 млн. лева. При тези цифри на този етап имаме основания да се надяваме, че средствата по Оперативната програма ще бъдат усвоени още преди края на програмния период 2012 г., заяви още Чакъров.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg