"Подкрепа" предупреди за социален взрив при ликвидация на "Кремиковци"

501

Ръководството на КТ "Подкрепа" заяви на пресконференция, че ако днес Софийският градски съд обяви "Кремиковци" в ликвидация, това ще предизвика социална експлозия.

За синдиката не е приемлив и вариантът отлагане на делото за несъстоятелност, по искане на компанията "Руа", свързана с украинския инвеститор Константин Жеваго, каза президентът на синдиката д-р Константин Тренчев.

По думите му, това ще е смъртоносно за комбината, защото до края на октомври дружествототрябва да получи комплексно разрешително или да бъде закрито по силата на поетите ангажименти.

Изход на комбината е обявяване в несъстоятелност, последвана от изпълнение на оздравителен план, посочи Тренчев. Той информира, че засега има едно предложение за такъв план - на украинския инвеститор.

Д-р Тренчев изрази опасения от евентуална липса на партньорство между бъдещия синдик и изпълнителя на оздравителната програма. Това би се случило, ако синдикът започне да действа под въздействие на сили, които искатда разрушат "Кремиковци", каза Тренчев, без да конкретизира кои са те.

Константин Тренчев припомни, че облигационерите са спечелили делото срещу комбината в Лондон и това според него, по европейското законодателство, ги класира в първи ранг кредитори на дружеството.

Според синдиката би бил логичен ход облигационерите да встъпят като заинтересована страна в процедурата по несъстоятелност за комбината.

Източник:БТА, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg