Подкрепяме ЕК за намаляване на площите с лози от 10 на 8%

406
Подкрепяме ЕК за намаляване на площите с лози от 10 на 8%

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил е изразил позицията на България за реформата в сектор „Вино” по време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург.

Българската страна е против въвеждането на забраната за обогатяване със захароза и има резерви към схемата за трайно изкореняване на лози. България подкрепя предложението на Европейската комисия за съкращаване на схемата за изкореняване от 5 на 3 години, както и за намаляване на площите с лози от 10 на 8%. Страната ни счита, че всяка държава членка сама трябва да вземе решение по отношение на трайното изкореняване.

България изразява резерви и за прехвърлянето на средства от първи към втори стълб. ЕК е подчертала, че няма връзка между забраната за обогатяване със захароза и прехвърлянето на директните плащания към втори стълб.

Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Мариан Фишер Боел е посочила, че има различни региони с различни потребности за подпомагане, за това ЕК предлага меню от мерки за сектор „Вино” и всяка държава може да избира най-подходящите за страната си.

По време на заседанието на ЕС по земеделие и рибарство е постигнато политическо споразумение по предложението да се измени Регламент на Съвета за финансиране на Общата селскостопанска политика. С това изменение се въвежда изискване за публикуване на информация за бенефициентите в съответствие с техните права за защита на личните им данни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...