Подкрепяме идеята на ЕС за ново международно споразумение за климатичните промени

426
Подкрепяме идеята на ЕС за ново международно споразумение за климатичните промени

България подкрепя и се включва в усилията на ЕС за сключване на ново международно споразумение за климатичните промени. Това заяви депутатът от Коалиция за България Румен Такоров на заседание на третата Съвместна парламентарна среща за бъдещето
на Европа под надслов "Заедно, но как?" в Брюксел, съобщи пресаташето на делегацията на българските социалисти в Европарламента.

Заседанието бе открито вчера от председателя на Европейския парламент Ханс-Пьотеринг и от председателя на германския Бундестаг Норберт Ламерт. В изложението си "Нови предизвикателства за Европейския съюз в областта на промените в климата и енергийната сигурност" Такоров подчерта, че климатичните промени са глобален проблем и България подкрепя усилията на ЕС за сключване на ново международно споразумение в тази насока, допълва БТА.

България ще подкрепи всички действия, насочени към намиране на решения, които не накърняват националните интереси, а преследват търсене на взаимен интерес при определянето на ангажиментите и мерките за справяне с проблемите, предизвикани от глобалното затопляне, изтъкна той. По думите му страната ни предлага да се използват в по-висока степен съществуващите финансови схеми на ЕС и по-специално структурните фондове, както и да се развият нови финансови механизми за насърчаването на инвестициите в енергоспестяването и иновациите в областта на енергийните технологии и биогоривата.

Освен мерките, насочени към директно намаляване на емисиите на парникови газове, предлагаме да се наблегне върху насърчаването на устойчива горска политика и увеличаване на дървесната растителност като основен фактор за намаляването на въглеродния двуокис в атмосферата, допълни депутатът.

Днес на обсъжданията в Работната група по климатичните промени и енергийната сигурност докладчикът по темата за бъдещето на Европа Енрике Барон Креспо потвърди нуждата от дебат за ядрената енергетика.

По енергийната тема Румен Такоров изрази подкрепата на България за предложението за диверсификация на енергийните източници и добави: "Настояваме при формирането на т.нар. енергиен микс на всяка страна като алтернативен източник на енергия, водещ до намаляване на парниковите газове, да бъде призната ядрената енергия, като се въведат минимални стандарти за безопасност."

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg