Подновиха лиценза на "ЕКОПАК България"

516
Подновиха лиценза на

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров поднови за нов петгодишен период лиценза на организацията за оползотворяване на опаковки "ЕКОПАК България" АД,
съобщиха от ЕКОПАК.

Документът дава право на компанията да събира разделно и да предава за рециклиране произведените или внесени от компаниите-членове опаковки в периода 2008-2012 г.

През 2007 г. ЕКОПАК предаде за рециклиране 62 236 тона опаковки - с над 5500 тона повече от целите, заложени в Закона за управление на отпадъците. За първите четири месеца на годината количествата опаковки, събрани чрез контейнерите за разделно събиране, са повече от опаковките, събрани по този начин за цялата изминала година. Това ни дава основание да прогнозираме, че количествата, събрани от домакинствата, могат да нараснат от 5% през 2007 г. до 15-20% към края на 2008 г., коментира изпълнителният директор на ЕКОПАК Кирил Здравков.

Очаква се ръст и на количествата от промишлеността - от предприятия, търговски обекти, хотели, ресторанти и административни сгради. От 27 на сто от общите генерирани количества те могат да достигнат до 35-40 на сто, посочи Здравков.

ЕКОПАК е инвестирала повече от 12.5 млн. лева в контейнери за разделно събиране, камиони за сметоизвозване и сортиращи инсталации. Разположени са над 16 500 контейнера в 89 общини с население над 2 500 000 души. Фирмата разполага с шест собствени инсталации за механизирано сепариране на отпадъците от опаковки - в София, Божурище, Горна Оряховица, Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Предстои откриването на още две нови съоръжения - във Варна и в Плевен.

Източник: БТА Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg