Подобриха оценката на БВП за второто тримесечие

777
Подобриха оценката на БВП за второто тримесечие

По предварителни оперативни данни, произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през второ тримесечие на 2010 година възлиза на 16.87 млрд. лв. по текущи цени. Спрямо второ тримесечие на 2009 година реалният спад на БВП е 1.4%, което е по-малко от прогнозния спад от 1.5% по експертни оценки, обявен от НСИ преди месец.

На човек от населението се падат 2 238.1 лева от стойностния обем на показателя. Преизчислена в евро, стойността на БВП възлиза на 8.63 млрд. eвро, като на човек от населението се падат 1 144.3 евро.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 14.6 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислена в съпоставими цени, добавената стойност се увеличава с 0.5% спрямо съответния период на предходната година.

Индустриалният сектор запазва относителния си дял в добавената стойност на икономиката спрямо второ тримесечие на 2009 година и достига до 31.2% през второ тримесечие на 2010 година. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите е 63.4%, което е с 0.1 процентни пункта повече спрямо съответния период на предходната година. Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 0.1 процентни пункта и достига до 5.4% през второ тримесечие на 2010 година.

Промените в структурните дялове се обуславят от реално увеличение на добавената стойност в аграрния и индустриалния сектор съответно с 3.8 и 1.6%, докато добавената стойност, създадена от сектора на услугите бележи спад с 0.3% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

За индивидуално потребление на населението през второ тримесечие на 2010 година се изразходва 71.7% от произведения БВП. Реалното намаление на показателя е 4% спрямо съответното тримесечие на 2009 година. Индексът на физическия обем на инвестициите (бруто образуване в основен капитал) 87.8% определя намаляващ относителен дял на тази категория до ниво от 23.9% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно. Вносът на стоки и услуги надвишава с 771.2 млн. лева стойностния обем на износа. Износът на стоки и услуги се е увеличил реално с 12.4%, докато вноса на стоки и услуги се запазва на същото ниво спрямо съответното тримесечие на 2009 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg