Подобряване на публичните и частните държавни вземания поиска Станишев

443
Подобряване на публичните и частните държавни вземания поиска Станишев

Доклад с конкретни мерки и срокове за подобряване на публичните и частните държавни вземания поиска министър-председателят Сергей Станишев от ръководството на Агенцията за държавни вземания.

Днес той се срещна с изпълнителния и със заместник-изпълнителния директор на Агенцията Венцислава Петкова и Евгения Кацарова, за да обсъди с тях приноса на АДВ за увеличаване на приходите в бюджета. Целта е финансово да се осигури изпълнението на приоритетите в правителствената програма. В дискусията участваха министърът на финансите Пламен Орешарски и народни представители от управляващата коалиция, информират от пресцентъра на правителството.

Обсъдена беше възможността за законови промени, свързани с удължаване на сроковете на давност на несъбираемите вземания и за публично оповестяване на имената на длъжниците. Премиерът Станишев препоръча да се подобри взаимодействието на АДВ с останалите структури на приходната администрация, с МВР и с прокуратурата, особено при несъбираемите вземания и при провеждането на търговете за продажба на имущество на длъжниците.

Възможност за повишаване на приходите предоставя и членството ни в ЕС – АДВ вече може да изпраща искания в друга държава-членка за събиране на публични вземания, установени в България. Резерви могат да се търсят и при анализ на структурата на вземанията и в стимулирането на служителите на Агенцията.

През 2006 г. АДВ е събрала вземания в размер на 282 421 531 лв., което е с около 55% повече от събраните през 2005 г. суми, посочи Венцислава Петкова. Две трети от тях са от публични държавни вземания.

Показател за повишаване ефективността от дейността на служителите на АДВ е и разходът, направен за 1 лв. от вземанията на държавата – 3 ст. срещу 4 ст. през 2005 г. Резултатите от дейността на АДВ за първите 5 месеца на 2007 г. надхвърлят 130 млн. лв., а прогнозите са, че общо събиранията за тази година ще са по-големи от миналогодишните.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg