Подписаха договори за 14 проекта по ОП “Регионално развитие”

641
Подписаха договори за 14 проекта по ОП “Регионално развитие”

Приблизително 180 км пътни отсечки от общинска пътна инфраструктура на обща стойност около 65 млн. лева ще бъдат реконструирани и ремонтирани в рамките на възложените 14 проекта. Договорите са по схема за “Подкрепа за устойчиво и интегрирано местно развитие чрез рехабилитация и реконструкция на общинска пътна мрежа” по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013.

На официална церемония днес заместник-министър Искра Михайлова, в качеството й на ръководител на Управляващия орган на програмата, подписа първия договор по схемата с община Попово.

Бенефициенти по договорите са общините Благоевград, Попово, Нови пазар, Търговище, Кърджали, Ловеч, Лясковец, Сандански, Горна Оряховица, Созопол, Мездра, Варна, Аксаковo и Самоков.

Проектът на община Попово е първият подаден проект по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013.

Схемата за “Подкрепа за устойчиво и интегрирано местно развитие чрез рехабилитация и реконструкция на общинска пътна мрежа” беше обявена на 14 ноември 2007 г. и има за цел насърчаване на достъпността, взаимосвързаността и сближаването вътре в регионите чрез подобряване и ремонт на регионалните и местни пътища на територията на 86 общини от градските агломерационни ареали.

Индикативният общ бюджет за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е 125 272 850 милиона лева, от които 106 481 922 милиона лева са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие.

Схемата подкрепя проекти на стойност между 200 хиляди лева и 5 милиона лева. Срокът за изпълнението им е 24 месеца.

“Радвам се, че Оперативна програма “Регионално развитие” стартира с проекти на толкова висока стойност. Всяка от общините ще получи значителна сума за ремонт и рехабилитация на общинските пътища. С тези пари няма да кърпим дупки, а ще правим европейски пътища”, каза по време на церемонията министър Гагаузов.

Зам.-министър Михайлова подчерта, че сключените договори за 14 проекта не са единствените подадени по тази схема. Процедурата по оценка на останалите проекти продължава.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg