Подписахме 8 двустранни споразумения с Русия при посещението на Путин

602
Подписахме 8 двустранни споразумения с Русия при посещението на Путин

Важни двустранни споразумения в областта на енергетиката - за газопровода "Южен поток", за строителството на АЕЦ "Белене" и за създаването на международната проектна компания за изграждането на нефтопровода "Бургас - Александруполис", както и други пет договорености бяха подписани в рамките на посещението на руския президент Владимир Путин в България, съобщи БТА.

В присъствието на президентите на България и на Русия Георги Първанов и Владимир Путин бяха подписани междуправителствено Споразумение за сътрудничество при създаването на газопровод за транзит на природен газ през територията на България - "Южен поток", Основен договор за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ "Белене", Договор между съдружниците на международната проектна компания (България, Русия и Гърция) по проекта за нефтопровод "Бургас - Александруполис".

Подписани бяха също Спогодба между министерствата на транспорта на България и Русия за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна и Кавказ, План за съвместни действия за периода 2008-2009 г. по изпълнение на междуправителственото споразумение за сътрудничество в областта на туризма, междуправителствена Спогодба за сътрудничество по внос в Русия на отработено ядрено гориво от изследователски реактор.

Подписани бяха и междуправителствена Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2008-2010 г. и Протокол за организирането и провеждането на Фестивала на руската култура през 2008 г. в рамките на Годината на Русия в България между българското Министерство на културата и Федералната агенция по култура и кинематография на Русия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg