Подписахме договор за насърчаване на проекта „Либхер Хаусгерете Марица ЕООД"

1319
Подписахме договор за насърчаване на проекта „Либхер Хаусгерете Марица ЕООД

Договори за насърчаване на проекта на „Либхер Хаусгерете Марица ЕООД" за разширяване на производството на хладилници и фризери марката „Либхер" подписаха министърът на икономиката Петър Димитров, управителят на дружеството Ралф Грубер, изпълнителният директор Христо Георгиев и кметът на община Марица Запрян Дачев.

Този договор е добър пример за сътрудничество между централната власт, местната власт и инвеститора, отбеляза след подписването Димитров.

Той посочи, че според проучване на българо-германската търговско-икономическа камара 57 % от германските бизнесмени в България възнамеряват да разширят бизнеса си у нас, което наблюдаваме с решението на „Либхер" да направят допълнителна инвестиция в община Марица.

Димитров съобщи, че инвестицията на „Либхер" надвишава 70 млн. лева, ще създаде 600 работни места и ще подкрепя производството на наукоемки и екологично чисти продукти.

Петър Димитров каза, че очаква допълнителните вложения на германския инвеститор да подобрят външнотърговския баланс и положението на текущата сметка.

Кметът на община Марица изтъкна, че в общината вече са инвестирани над 700 милиона евро от чужди инвеститори и че благодарение на това безработицата в Марица е намаляла на 5 процента.

Изпълнителният директор на „Либхер Хаусгерете Марица" Христо Георгиев подчерта, че проектът предвижда изграждане на пътна инфраструктура, която ще е от полза не само на Либхер, а и на другите инвеститори.

Той добави, че ще бъдат открити сигурни дългосрочни работни места, отговарящи на всички изисквания на безопасни условия на труд.

Управителят Ралф Грубер посочи, че ще бъде построен голям завод на площ от 42 хил. кв. метра, в който върху 3 хил. кв. метра ще бъде разположена сграда за развойна дейност.

Очаква се броят на индиректно заетите работници при поддоставчиците на завода да нарасне с 250 - 300 души.

Преди около месец правителството одобри предоставянето на 1.77 милиона лева от централния бюджет за 2007 за финансиране на изграждането на елементи от транспортната техническа инфраструктура на община Марица, необходими за реализацията на инвестиционния план на Либхер, припомниха от министерството на икономиката и енергетиката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg