Подписахме комюнике за дипломатически отношения на ниво посланици с Монако

832
Подписахме комюнике за дипломатически отношения на ниво посланици с Монако

На тържествена церемония в посолството ни в Париж днес посланик Ирина Бокова и посланикът на Княжество Монако във Франция Жак Боасон подписаха Съвместно комюнике за установяване на дипломатически отношения на ниво посланици между Република България и Княжество Монако, информират от МВнР.

До установяването на дипломатическите отношения се стигна след съвместно изразената воля на двете страни за създаване на международно правна рамка на двустранните отношения. Княжество Монако прие Виенската конвенция за дипломатическите отношения през м. ноември 2005 г. и започна да сключва двустранни актове за установяване на дипломатически отношения с редица страни. От своя страна българското правителство взе решение № 746/16.11.2007 г. за установяване на дипломатически отношения с княжество Монако и упълномощи посланик Ирина Бокова да подпише Съвместното комюнике. Досега България бе представлявана в Княжеството от почетния консул Жан-Пол Картерон, който встъпи в длъжност през октомври 2003 г.

По време на церемонията двамата посланици потвърдиха желанието на двете страни да развиват приятелските отношения и сътрудничеството, да активизират съществуващите плодотворни контакти в търговско-икономическата и културната област, в сферата на туризма, борбата с трансграничната престъпност, за засилване на икономическо присъствие и инвестиции у нас на капитали от Монако.

Те отбелязаха развитието на двустранния политически диалог, чийто импулс бе даден по време на официалното посещение на принц Алберт в България през 2004 г. по покана на президента Георги Първанов. Тази първа в историята на двустранните отношения официална визита стана предпоставка за ползотворното сътрудничество в областта на екологията, културата, науката и образованието. Подчертано бе също доброто взаимодействие между Република България и Княжество Монако в рамките на Международната организация на франкофонията, както и в общоевропейски контекст.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg