Подписахме меморандум за разбирателство с Намибия

747
Подписахме меморандум за разбирателство с Намибия

Във Виндхук се проведоха политически консултации между министерствата на външните работи на Р България и на Р Намибия на 12 и 13 март 2008 г. Заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев беше начело на българската делегация, информират от ведомството.

По време на визитата си в Намибия Чаушев бе приет от министър-председателя Нахас Ангула и проведе политически консултации в МвнР със заместник-министъра на външните работи Лемпи Лукас. Феим Чаушев проведе срещи и със заместник-министрите на икономиката и промишлеността, на здравеопазването и социалните услуги и на мините и енергетиката - Бернхард Исау, Петрина Хенгура и Хенок Я Кашита.

На разговорите бяха обсъдени и съгласувани предстоящи посещения на най-високо равнище в Намибия през тази година. Беше отправена устна покана от името на министър-председателя Сергей Станишев за посещение в България на премиера на Намибия.

Страните подписаха Меморандум за разбирателство за провеждане на политически консултации между министерствата на външните работи на България и Намибия.

На срещата с министър-председателя, на консултациите и другите срещи бяха обсъдени различни аспекти на двустранните отношения и някои актуални регионални и международни въпроси. Беше изтъкнато, че приятелските отношения между България и Намибия имат традиции, които съдържат потенциал за по-нататъшно перспективно сътрудничество.

От българска страна бяха изтъкнати приоритетни области за взаимодействие като селското стопанство, енергетиката, строителството, образованието и здравеопазването. Домакините посочиха и големите възможности за сътрудничество в областта на ремонта на кораби, риболова и пристанищния сектор. Беше изразена готовност да се предприемат действия за назначаване на почетен консул на Намибия в България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg