Подписахме с Китай за взаимно насърчаване и защита на инвестициите

629
Подписахме с Китай за взаимно насърчаване и защита на инвестициите

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева откри заседанието на българо-китайската Междуправителствена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество в Пекин.

Това стана вчера, 26 юни 2007 г., в първия ден от официалното посещение на българската делегация в Китай. Съпредседател на сесията от китайска страна бе заместник-министърът на търговията Ю Гуанджоу. В рамките на сесията съпредседателите подписаха Допълнителен протокол между правителствата на двете страни към Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите.

По време на сесията бяха обсъдени въпроси, отнасящи се до актуалното състояние и по-нататъшното развитие на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество между двете страни, както и въпроси в областта на туризма, транспорта, селското стопанство, информационните технологии и съобщенията.

Бяха набелязани нови форми за разширяване на двустранното сътрудничество в посочените области. Единодушно бе отбелязано задоволство от високия ръст на двустранния стокообмен, информират от пресцентъра на МИЕ.

Договорено бе участие на България при преференциални условия в специализирано изложение за селскостопански продукти, храни и напитки в Пекин през ноември 2007 г.

Следващата сесия да се проведе в София през второто тримесечие на 2008 г., решиха участниците във форума.

В рамките на сесията бе проведен българо-китайски бизнес-форум с участието на 20 български и над 150 китайски фирми с дейности в следните области: хранително-вкусова промишленост – вина и спиртни напитки, металургия и химическа промишленост, електротехника и електроника, телекомуникации, строителство и енергетика, недвижими имоти, туризъм и др.

В първия ден от посещението в Китай г-жа Анна Янева проведе среща с министъра на търговията на Китай г-н Бо Силай. На срещата беше изразено задоволство от дългогодишните и традиционно приятелски отношения между двете страни. Бе подчертано, че китайската страна отдава голямо значение за по-нататъшното им развитие.

Бяха идентифицирани нови български стоки и услуги с голям експортен потенциал за китайския пазар, като вино, розово масло, лекарствени средства, технологии и оборудване за леярската промишленост, технология за производство на българско кисело мляко и др.

Посещението на българската делегация в Пекин утре продължава със срещи на заместник-министър Анна Янева с официални китайски представители.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg