Подписахме съвместен протокол за сътрудничество с Гърция

346
Подписахме съвместен протокол за сътрудничество с Гърция

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и министърът на транспорта и съобщенията на Гръцката република Михалис Ляпис подписаха днес съвместен протокол.

Двамата министри заявиха, че са необходими повече транспортни връзки между България и Гърция. Поради тази причина двете страни изразиха желанието си да съгласуват всички свои действия, необходими за откриването на още три пътни участъка: (Комотини - Маказа - Кърджали, Ксанти - Ехинос - Еледйе - Рудозем, Кипринос - Ивайловград).

Министър Ляпис съобщи, че стойността на тези проекти се очаква да бъде около 200 милиона евро. Други два важни туристически прохода, които бяха обсъдени на срещата, са: Златоград - Кавала и Смолян - Арда - Драма. Министър Мутафчиев подчерта, че тези два прехода могат да бъдат изградени до 2008 г., тъй като ще са с ниска себестойност, информират от Министерството на транспорта.

Двете страни се договориха да се създаде съвместна работна група, която да обсъди възможностите за развитие на една обширна мрежа за въздушен транспорт в Югоизточна Европа (SEAT - NET). Тя ще свързва столици, градове и региони от Югоизточна Европа, ще съдейства за икономическия растеж, за насърчаването на търговията и съобщенията.

Развитието на Мрежата за въздушен транспорт в Югоизточна Европа (SEAT - NET) ще е съобразена с европейската законодателна рамка в сектора на въздушния транспорт и особено с достъпа на въздушните превозвачи до вътрешните въздушни коридори на Общността.

Двамата министри се договориха екип от експерти от двете държави да работи за създаването на рамка за сътрудничество по отношение на мрежата за въздушен транспорт в Югоизточна Европа (SEAT - NET) и изработването на проект на текст на споразумение, което да обхване всички страни от Югоизточна Европа.

Мутафчиев и Ляпис изразиха своето задоволство от подписаното на 4 май 2006 г. в Солун споразумение за развитието на скоростна железопътна мрежа в Югоизточна Европа.

Обсъдена беше и нуждата от съгласувани действия за намаляване на времето за пътуване и за подобряване на качеството на обслужването, предоставяно на пътниците. Затова ще бъде разработено споразумение от експерти и на двете страни за работата на граничните железопътни превози.

Освен това, двамата министри се споразумяха да развият товарни железопътни операции между пристанищата в Бургас, Варна, Солун и Александруполис. Работна група, съставена от експерти от двете страни, ще проучи параметрите на тези операции, за да подготви Споразумение за сътрудничество. В тази връзка във възможно най-кратки срокове може да бъде пуснат пилотен товарен влак, за да се направи първоначална оценка на тази съвместна инициатива.

Министрите на транспорта на двете страни обявиха своята готовност да си сътрудничат в рамките на Европейската програма за сателитна навигация Галилео. Развитието на Галилео и нейното прилагане в Югоизточна Европа представлява приоритет за България и Гърция.

В заключение двете страни отбелязаха с особено задоволство приятелската атмосфера и конструктивния диалог, при които се проведе срещата.

Гръцкият министър на транспорта и съобщенията Михалис Ляпис поздрави българския министър на транспорта Петър Мутафчиев за присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. и изрази желание да предостави подкрепата и опита на Гърция в областта на транспорта.

В тази връзка двамата министри тясно ще си сътрудничат на всички равнища в рамките на Съвета по транспорт на ЕС и в други европейски институции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg